Proiect de lege privind exercitarea profesiei de logoped

Deputatul Petru Movila si deputat Carmen Axinie au depus in Camera Deputatilor, un proiect de lege privind exercitarea profesiei de logoped. Proiectul reglementeaza exercitarea profesiei de logoped in Romania, precum si modul de organizare si functionare a organizatiei profesionale de logopezi.

Profesia de logoped are ca principal scop prevenirea, educarea, reeducarea si corectarea vocii sau vorbirii si tratamentul tulburarilor limbajului oral, scris, de comunicare si comportament adecvat la copii si adulti. Logopezii asigura recuperarea diferitelor tipuri de deficiente de ordin fizic, senzorial si intelectual prin depistare precoce, tratare si introducere in forme de recuperare, tratament si terapie corectiva, cit mai timpurie, adecvate diverselor logopatii.
„La fiecare inceput de an scolar se depisteaza tot mai multe cazuri de copii care au probleme de vorbire, scriere si citire. Pana acum, exercitarea profesie de logoped nu a fost clar reglementata astfel incit specialistii din acest domeniu sa poata sa se organizeze si sa lucreze la fel ca alti specialisti, cum sunt, de exemplu, psihilogii. Este deosebit de important ca sa se previna si sa se intervina timpuriu in astfel de cazuri, fiind cerinte primordiale ale tratamentului logopedic la copii. Obligatia cunoasterii si combaterii cauzelor care produc deficientele si handicapurile asociate comunicarii prin limbajul vorbit, scris si citit revine deopotriva logopezilor, familiei, cat si autoritatilor din sistemul de sanatate publica si sistemul de invatamant public. De aceea se impune o astfel de lege”, a precizat deputatul Petru Movila.
Potrivit proiectului, specialistii in logopedie, membri ai Asociatiei Nationale de Logopedie, vor avea dreptul sa-si exercite profesia in mod independent, intr-o forma liberala de exercitare a profesiei, respectiv cabinet individual, cabinete asociate, societati civile profesionale sau societati comerciale cu raspundere limitata avand ca obiect unic de activitate prestarea activitati logopedice sau sub forma salarizata in cadrul acestora.
In sistemul public, intr-un cadru institutional, logopezii vor avea, dupa caz, statutul de functionar public, cadru didactic si alte functii, potrivit prevederilor legilor speciale si regulamentelor sau statutelor institutiei respective, sau logoped in unitatile medicale din sistemul public de sanatate.
Logopedia este stiinta ce studiaza vocea, vorbirea, limbajul (scris si de calcul) si comunicarea, domeniu complex, cu caracter interdisciplinar si de sinteza a mai multor stiinte cu caracter socio-uman preocupate de studiul fenomenelor de limbaj, avind o autonomie metodologica, strict diferentiata de celelalte ramuri ale psihopedagogiei speciale. Ca domeniu profesional, logopedia actioneaza prin integrare, incluziune, recuperare, instructie si educatie in cazul tulburarilor de limbaj care apar la virsta prescolara, scolara sau in cazul adultilor.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.