„Sisteme Inovative pentru Munca” – SIM este un proiect care inoveaza prin punerea in valoare a conceptului de „telemunca”, practicat in UE ca varianta de optimizare a costurilor angajatorului si a prestatiei angajatului, dar necuprins in Codul muncii in Romania. In scopul pregatirii cursantilor pentru telemunca, in cadrul acestui proiect, functioneaza doua telecentre, cumuland 30 de statii de lucru complete.
Proiectul „Sisteme Inovative pentru Munca” – SIM are ca scop cresterea sanselor de ocupare si imbunatatirea calitatii vietii, pentru minim 270 persoane din regiunea Nord Est (someri, inclusiv someri de lunga durata, persoane inactive, persoane in cautarea unui loc de munca), prin intermediul oportunitatilor oferite de noile tehnologii informatice de telecomunicatii (telemunca) si a cursurilor de formare.
In cadrul cursului de Telemunca, au participat 188 de persoane, in 5 sesiuni online, urmatoarea sesiune fiind programata pentru perioada 23.03-29.03.2015.
Persoanele care urmeaza cursul de telemunca isi insusesc, de la partenerul italian din proiect –INFOR, informatiile si abilitatile necesare telemuncii. De alfel, proiectul aduce in premiera, in regiunea Moldovei, formarea in telemunca, un sistem aplicat mult in tarile dezvoltate, prin care atat angajatul cat si angajatorul castiga timp si resurse.
Telemunca este definita ca „utitilizarea tehnologiei telecomunicatiilor pentru a inlocui, complet sau partial, deplasarea spre locul de munca si inapoi acasa”. Telemunca este deci, munca la distanta, bazata, in esenta pe utilizarea TIC.
Nu orice forma de munca la distanta este telemunca: intra in aceasta categorie telelucru la domiciliu part-time si full-time precum si telelucru off-line si on-line.
Telelucratorii on-line sunt conectati permanent la reteaua de lucru. De exemplu, raspund la apelurile telefonice redirectionate prin intermediul unor tehnologii speciale, munca lor fiind controlata mai mult de tehnologie si implica flexibilitate redusa in organizarea programului de lucru.
Telelucratorii off-line isi organizeaza munca mult mai simplu, lucreaza pe calculatorul personal si se conecteaza la reteaua unitatii, numai daca trebuie sa transfere si sa incarce fisiere sau sa-si verifice posta electronica, etc. Acestia pot fi, de exemplu, creatori de software, cercetatori etc.
”Prima data am auzit de telemunca la consiliere si nu mi s-a parut foarte atractiv. Abia dupa ce, discutand cu prietena mea Ioana, am realizat ca as putea gasi un job pe internet, m-am inscris si la acest curs. Deja am incarcat mai multe CV-uri pentru job-uri ca freelancer si acum astept sa apara o oferta.”– declara Alina, o cursanta SIM.
Doar in primele 9 luni de la demararea proiectului ”Sisteme Inovative pentru Munca”- SIM, au fost inregistrate ca beneficiare 161 de persoane din grupul tinta (65 persoane in cautarea unui loc de munca, 25 someri, 28 someri de lunga durata, 14 someri peste 45 de ani, 18 someri tineri,11 someri de lunga durata tineri). Toate aceste persoane au beneficiat de servicii de consiliere si orientare profesionala.
89 de persoane au participat la cursuri acreditate de Autoritatea Nationala pentru Calificari, in cadrul a 4 grupe de Competente informatice, o grupa de Formator, 2 grupe de Comunicare in limba engleza, iar doua persoane, participante la activitatile de instruire, si-au gasit deja un loc de munca.
Urmatorul curs care se va desfaura in cadrul proiectului va fi cel de competente comune-competente informatice, derulat de ADV in perioada 23-28 februarie 2015.
In cadrul proiectului functioneaza JOBCLUB-ul, prin care a fost creata o comunitate de practica interesata de valorificarea oportunitatilor de pe piata muncii.
Proiectul „Sisteme Inovative pentru Munca” este implementat de Centrul de Dezvoltare Sociala, pe o durata de 18 luni, in parteneriat cu Fundatia „Alaturi de Voi” Romania, Asociatia SOCIUS si INFOR Italia, fiind cofinantat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Informatiile privind activitatile din proiectul „Sisteme Inovative pentru Munca” – SIM sunt postate pe site-ul http://www.sim.centruldezvoltaresociala.ro, iar cele despre programul de finantare pe www.fsenordest.ro si www.fonduri-ue.ro.