Proiectul privind LEGEA SALARIZARII UNITARE : dezbateri, prioritati si … temeri

De astazi, ar trebui sa inceapa consultarile cu reprezentantii sindicatelor pe marginea proiectului Legii salarizarii unitare pentru sistemul bugetar. Cel putin asta a anuntat ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.

Potrivit oficialului, primii chemati la discutii cu proiectul in fata sunt sindicatele din ORDINEA PUBLICA si din SANATATE. Vor urma, peste cateva zile, cei din INVATAMANT.

Enuntul ministrului, care a atras atentia, este acela ca SALARIILE DE PANA LA 4.000 lei SE DUBLEAZA! Asta ar prevedea proiectul atat pentru bugetarii din Educatie, cat si pentru cei din Sanatate. Peste pragul de 4.000 de lei, veniturile angajatilor de la stat ar urma sa creasca cu 45 la suta, daca este sa-i dam crezare ministrului Muncii. Asadar, prioritate la cresteri vor avea salariile mici. Deocamdata nu se stie insa cand vom vedea finalizata legea cu pricina. Sunt promisiuni potrivit carora pana la mijlocul anului proiectul ar avea conturata forma finala.

Pe de alta parte, ministrul Olguta Vasilescu declara:

„Noi nu vrem sa fie niciun fel de modificari, sigur ca suntem deschisi la orice dezbatere cu sindicatele… pentru cei cu salariile mici, vestile vor fi foarte bune”.

Liderul sindicatului „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, nu si-a ascuns insa o ingrijorare:

„Fata de propunerea fostului ministru, domnul Paslaru, care prevedea pe 4 ani o crestere a fondului de salarii de 22 miliarde lei, doamna Olguta prevede o crestere de 30 miliarde de lei pe o perioada nedeterminata. Ce pot sa spun e ca este ingrijorator, deoarece faptul ca se doresc la ora actuala doua baze de raportare diferite, una care este salariul minim garantat in plata pentru functionari si personalul contractual, iar pentru alesi, salariul mediu pe economie care nu e clar definit, si salariul mediu include toate veniturile salariale, inclusiv orele suplimentare, ture de noapte, etc. E greu de spus daca nu cumva diferenta de bani va fi alocata direct numai pentru functiile de alesi. care vor creste substantial fata de celelalte functii din sistemul bugetar”.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.