Se pare ca in Proiectul Legii salarizarii unitare a bugetarilor s-ar ascunde unele hibe, care odata patrunse in legea mult asteptata ar putea sa ii defavorizeze pe unii, aspect care pandeste si sistemul sanitar.
In timp ce unele organizatii sindicale ale cadrelor medicale s-au aratat multumite in general de proiectul legii cu pricina, Federatia Solidaritatea Sanitara a semnalat unele neclaritati, unele neajunsuri, a ridicat o serie de semne de intrebare legate de proiectul prezentat paticipantilor la intalnirea de la Palatul Victoria.
Ba chiar, reprezentantii Solidaritatii Sanitare au remarcat ca s-au prezentat „in orb” la discutii, fara sa stie pe ce vor dezbate si fara sa se poate pregati in prealabil.
Acestia au explicat pe o retea de socializare ca la intalnire li s-au prezentat niscaiva materiale pe care nu au avut voie sa le ia cu ei sau sa le copie. In afara de asta, s-au ales cu traditionalele promisiuni.
„La sesizarea unor „erori grosolane” (exemplu: salariul asistentelor medicale figura cu o crestere de doar 23% in urmatorii 4 ani, in conditiile in care sunt situate sub 4.000 de lei si oficialii vorbesc de cresteri de 100%) s-au retras materialele cu pricina promitandu-se rectificarea urgenta. Ca „din intamplare” au uitat s-o faca”, mai spun reprezentantii Federatiei Solidaritatea Sanitara.
Cum ramane cu sporurile?
Reprezentantii sindicatului amintit sustin ca in conditiile in care s-a vorbit de cresteri salariale uimitoare, NU S-A SPECIFICAT CE SE INTAMPLA cu SPORURILE! Asta „in conditiile in care reducerea sporurilor in medie cu peste 50% (estimata din diferitele lor declaratii) conduce la o scadere medie a veniturilor cu cca. 20% (ceea ce ar insemna ca asistentele medicale nici n-ar beneficia de cresteri salariale reale) „, se mai arata in postarea reprezentantilor Federatiei Solidaritatea Sanitara.
Se va ajunge la o „nivelare in minus a ierarhiei salariale in functie de gradul dificultate”?
„Suplimentar, reducerea semnificativa a sporurilor fara a se crea o salarizarea specifica pana la nivel de sectii va avea ca efect o nivelare a ierarhiei salariale in functie de gradul dificultate. (evident, nivelare in minus pentru sectiile mai dificile)”, mai specifica reprezentantii Solidaritatea Sanitara. Altfel spus, unii asistenti medicali, care lucreaza in sectii cu grad inalt de dificultate, ar putea sa „se bucure„ de cresteri mai mici, in timp ce colegii lor din sectii mai usoare de cresteri mai mari? Nu se clarifica acest aspect
Ce se intampla cu garzile medicilor? Calculele, inlocuite cu promisiuni
Si aici domneste incertitudinea. Sunt doar promisiuni de salarii mai mari, fara sa se lamureasca ce se va intampla cu garzile, cum vor fi platite. „S-a vorbit de salarii de baza mari pentru medici fara a se specifica ce se intampla cu garzile. Simularea pe nivelul veniturilor in conditiile reducerii sporilor si a incertitudinii privind situatia garzilor nu conduce la estimari de cresteri salariale semnificative. Fata de negocierile purtate cu guvernul tehnocrat a fost o evidenta lipsa de profesionalism, incercandu-se inlocuirea calculelor efectuate in comun cu promisiuni”, mai precizeaza cei de la Solidaritatea Sanitara, dupa participarea la intalnirea cu ministrul Muncii, aratand ca nu se poate vorbi de existenta proiectului unei legi a salarizarii cu grile specifice la acest moment, ci doar de franturi din care sa reiasa cresteri salariale.
Si cum ramane cu ierarhia salariala? De ce nu se spune clar cat i se da in plus fiecarui sector bugetar?
„Lipsirea intentionata de informatii privind evolutia altor sectoare genereaza o incertitudine majora privind modificarea ierarhiei salariale existenta la acest moment. Cu alte cuvinte, in situatia in care vor da ceva la Sanatate dar vor da mult mai mult la alte sectoare, efectul indirect este cel al unei pierderi”, mai scrie in postarea respectiva.
Concluzionand, liderii sindicali atrag atentia ca avem de-a face cu o serie intreaga de disfunctionalitati pe care actualul guvern nu se pricepe sa le elimine, vorbind in schimb de mari proiecte de salarizare. Avem de-a face cu o falsa transparenta a ceea ce se intampla cu pregatirea Legii salarizarii bugetarilor. Guvernantii ne pun la jocul de-a „Alegerea unor variante cu ochii legati!”.
In aceste conditii vigilenta bugetarilor trebuie sa fie maxima. Sa nu se lase pacaliti de vorbe, sa se asigure ca au au certitudinea unei legi construite pe baze corecte si realiste. Bugetarii din sanatate sa fie atenti ca legea mult asteptata sa nu se transforme in cele din urma intr-o mare pacaleala.