Propunere de SCHIMBARE ce vizeaza STRUCTURA ANULUI SCOLAR

In perioada 3-6 februarie 2017, reprezentantii elevilor s-au intrunit in cadrul celei de-a XXII-a Adunari Generale a Consiliului National al Elevilor la Ramnicu Valcea pentru a dezbate subiectele actuale de interes general privind invatamantul preuniversitar din Romania,. Au organizat alegerile pentru viitoarea conducere a unicei structuri reprezentative a elevilor la nivel national si au intocmit un raport privind starea sistemului de invatamant din perspectiva elevilor.

Adunarea Generala a adoptat o pozitie prin care solicita ca vacanta de vara sa inceapa pe 1 iunie, iar anul scolar pe 1 septembrie. Reprezentantii elevilor propun aceasta modificare pentru a echivala numarul de saptamani ale semestrelor, astfel incat vacanta de iarna sa fie extinsa cu o saptamana. Acestia opineaza ca schimbarea ar fi bine-venita in contextul sarbatorilor legale din aceasta perioada, cat si eventualelor conditii meteorologice nefavorabile intalnite pana acum, care pot fi evitate pentru a nu cauza ulterior probleme ce pot afecta buna desfasurare a actului educational.

Totodata, prioritatile acestei intruniri au vizat stabilirea directiilor fundamentale de actiune ale Consiliului National al Elevilor in vederea asigurarii continuitatii luptei pentru reformarea actului educational, astfel incat principiile sustinute de legislatia in vigoare sa fie aplicate corespunzator si, in acelasi timp, sa existe o compatibilizare cu nevoile societatii contemporane.

De asemenea, s-a adoptat un raport privind starea sistemului de invatamant preuniversitar din perspectiva elevilor si s-au identificat discrepantele dintre prevederile actelor normative si modalitatea de implementare a acestora de fapt, venind ca un suport pentru strategia structurii si declansand un semnal de alarma asupra problemelor cu care elevii se confrunta. Alte discutii esentiale au facut referire la situatia problematica a manualelor scolare, ramase inca neactualizate in raport cu noua paradigma educationala, organizarea transparenta si riguroasa a concursului pentru ocuparea functiilor de director si inspector scolar si Codul de etica in invatamantul preuniversitar, cod pe care reprezentantii elevilor l-au amendat, insa nu il considera aplicabil in actuala cutuma a sistemului de invatamant preuniversitar. Consiliul National al Elevilor multumeste pe aceasta cale tuturor celor implicati in organizarea acestui eveniment prin promptitudine si etica profesionala si se dezice de orice persoane care incearca sa denatureze independenta vocii elevilor.

,,Cele mai stringente probleme abordate au fost reprezentate de structura anului scolar, pusa in dezbatere publica si codul de etica al profesorului. Legat de restructurarea anului scolar viitor, trebuie sa intelegem ca educatia este o prioritate nationala, iar actul educational nu trebuie sa tina cont de interesele financiare invocate o data cu propunerea de a avea vacanta de vara intre 1 iunie si 1 septembrie. Mai mult de atat, ne aflam la coada clasamentului mondial cand vine vorba de vacante alocate elevilor, asadar ne dorim o saptamana in plus la vacanta de iarna, echivaland astfel cele doua semestre. Și daca privim problema strict din interesul scolii, marirea vacantei de iarna poate restrange consumul mare de resurse alocate incalzirii scolii, aspect esential in gestionarea eficienta a bugetului. Referitor la codul de etica al profesorului, forma actuala este foarte buna, insa ne temem ca va ramane doar pe hartie si nu vom fi parte a asumarii generalizate a principiilor si valorilor invocate de catre toti actorii impicati in educatie.”, a declarat Vlad STEFAN, Presedintele Consiliului National al Elevilor.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.