Protest la spital! Cadrele medicale de la Sanitas au iesit in curtea „Judeteanului” sa-si strige nemultumirea

Asa cum anuntau cu cateva saptamani in urma, reprezentantii Sindicatului Sanitas Botosani au declansat, miercuri dimineata, o greva de avertisment, nemultumiti de salarii, de conditii de munca, de lipsa cronica de personal.
Asistenti medicali, infirmiere, dar si salariati din serviciul TESA au iesit in curtea spitalului, la ora 9.00 si, impreuna cu conducerea sindicatului si-au exprimat nemultumirea ca salariile le-au ramas la fel de mici multora dintre ei chiar si dupa Ordonanta 45. Sute de angajati din sistemul sanitar nu au beneficiat de nicio majorare salariala dupa aceasta ordonanta. Sunt angajatii Tesa din spitale, sunt asistenti de la DSP, asistenti medicali din scoli, crese sau gradinite, spun liderii Sanitas. Iar asistentii care erau platiti cu salarii mai mici fata de alti colegi de-ai lor, la aceeasi functie, aceeasi gradatie si vechime in munca, nu au vazut o schimbare semnificativa dupa aplicarea Ordonantei 45. Ba unii spun ca au salarii mai mici, sporurile lor fiindu-le calculate la un salariu de baza mai mic.

In plus, insuficienta personalui in multe sectii, faptul ca se munceste intr-un ritm epuizant pentru a suplini aceasta criza de personal, incepe sa faca victime printre salariati. Angajatii de la Spitalul Judetean au iesit in curte cu fotografia asistentei medicale din Sibiu care a murit la iesirea din tura. Au amintit si de o alta victima a suprasolicitarii la locul de munca, o infirmiera care a decedat in timpul orelor de serviciu, tot intr-un spital sibian.

„Oricaruia dintre noi i se poate intampla asa ceva. Sunt asistenti care lucreaza pentru doi-trei angajati. Sunt infirmiere care lucreaza cate una pe tura, care trebuie sa duca pacientul la investigatii, sa-l schimbe, sa faca multe ale lucruri. E o munca infernala si oamenii nu mai pot in felul acesta. O sa se intample si la noi ce s-a intamplat la Sibiu. Nu ne dorim asa ceva, dar se lucreaza cu 40% mai putin personal decat este necesar. Daca doresti sa ai calitatea actului medical, sa fii prompt, sa-i asiguri pacientului la timp ce are nevoie in sectie, trebuie sa ai oameni suficienti care sa se achite de toate sarcinile de serviciu”, a explicat Lia Temciuc, liderul judetean al Sindicatului Sanitas.

O alta problema importanta pentru angajatii din sistemul sanitar a fost punctata de sefa sindicalistilor Sanitas. Este vorba de solicitarea de a avea o lege a salarizarii specifica sectorului sanatatii.

„Sa nu mai fim raportati la alte sectoare de activitate, pentru ca se face asa, o intreaga bulversare, se raporteaza ba la finante, ba la invatamant, si nu mai vrem asta. Vrem o lege doar pentru sectorul sanatatii”, a mai spus Lia Temciuc.

Oamenii iesiti la protest, vreo 50 la numar, si-au aratat nemultumirea si ca nu au cu ce lucra. Lipsesc materiale, chiar substantele de curatenie sunt uneori insuficiente, nu li se dau echipamente de protectie, si pentru toate acestea tot salariatii sunt sanctionati.

„Avem echipament de protectie? Nu! De 26 de ani nu am mai primit asa ceva. Ne cumparam din banii nostri”, a mai spus reprezentanta sindicalistilor.

In toate sectiile spitalului s-a protestat in aceasta dimineata. Doar ca oamenii au fost putini, pentru a putea acoperi pe sectie functionarea. Multi dintre cei prezenti la protest au fost salariati care au venit de acasa, din timpul lor liber, pentru ca pe sectii sa fie asigurata activitatea.

Reprezentantii sindicatului spun ca in situatia in care revendicarile nu le vor fi luate in seama se va ajunge la greva generala in sistemul sanitar.

19-sanitas-protest-spital-o4 19-sanitas-protest-spit-o3

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.