PSIHOLOG: “Nu putem ramane SANATOSI cu un PSIHIC LA PAMANT”

Multe dintre BOLILE omului sunt psihosomatice, adica sunt induse de starile noastre psihice precare. Boli interne, boli dermatologice, infectioase intra in aceasta categorie. Mai exact, care sunt si CUM LE PUTEM INVINGE?

Vindecarea acestora se poate produce doar prin abordare integrativa, considera psihologul psihoterapeut integrativ Maria Verdi.
 
Mai mult decat atat, specialistul spune ca starea naturala, de normalitate, a fiintei noastre este fericirea, adica implinirea tuturor nevoilor fundamentale, conform piramidei lui Maslow (nevoile fiziologice, nevoia de securitate, nevoile sociale, nevoile individuale, autorealizarea si nevoile spirituale), iar in momentul in care una dintre aceste nevoi nu este satisticuta o perioada de timp, mintea umana detecteaza discomfort, tensiune si induce starea de alarma.
 
“Din punct de vedere somatic, corpul simte tensiunea si o manifesta. Cu cat perioada de nesiguranta este mai mare in timp, cu cat deficitul este mai profund, cu atat mai mult, in corp, apar dezechilibrele. Ele se manifesta initial ca  tensiuni,  agitatie, oboseala, dar cu timpul, induc boli organice. Este  cunoscuta expresia mens sana in corpore sano”, declara psihologul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life. 
 
Cum se manifesta bolilele psihosomatice?
 
La ora actuala, medicina se indreapta spre orientarea psihologica atat in privinta factorului de risc sau declansant, cat si in cea a considerarii lui ca agent furnizor de sanatate. Stiinta a demonstrat deja ca suferintele in plan psihologic genereaza nu doar boli psihice, ci si boli somatice, denumite psihosomatice.
 
“Bolilele psihosomatice apar, de regula, atunci cand exista discordanta intre Constient si Inconstient, iar atunci corpul transmite semnale de alarma. Aceste semnale sunt tensiunile fizice si nervoase, traumatismele fizice sau psihologice si bolile organice sau  psihologice. Primul mod de exprimare este acela de a resimti o tensiune, un discomfort (exemplu: oboseala, tensiuni dorsale, dificultati digestive, cosmaruri, tulburari psihologice). Este stadiul normal de manifestare a tensiunii interioare. Inconstientul exprima ce se petrece. Daca persoana este deschisa si accepta  mesajul, la nivel constient va face schimbari comportamentale si tensiunile dispar. Din pacate, la acest nivel, omul este putin receptiv. Si pentru ca nu este auzit, Inconstientul trebuie sa recurga la alte mesaje de tipul traumatismelor si bolilor pentru a se face auzit”, declara Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life. 
 
Traumatismele, explica psihologul, apar, de obicei, la nivelul partilor expuse exteriorului pentru a produce deblocarea, eliberarea tensiunilor (membre, bust, cap) si pot fi de intensitate minora sau majora, cu durata scurta sau mai lunga de timp. Cand nici la acest nivel nu este  inteles mesajul, apar bolile organice, psihologice sau ambele. 
 
“Bolile interne (boala ulceroasa, infarctul miocardic si alte forme clinice ale bolii cardiace ischemice, poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta, bolile alergice – astm, dermatita atopica), bolile dermatologice (pelada, psoriazisul), bolile infectioase (tuberculoza, zona zoster, hepatita de tip A), bolile metabolice (diabetul zaharat, obezitatea, anorexia), neoplasmul, bolile endocrine (boala Basedow, nanismul, amenorea de stress, hipocoticismul cronic). Acestea sunt parte din bolile psihosomatice, cele mai des intalnite, conform DSM IV, ICD 10”, spune psihologul Maria Verdi.
 
Au optimistii o imunitate mai buna si pesimistii o imunitate mai slaba?
 
Din punct de vedere al atitudinii fata de lumea inconjuratoare, psihologul Verdi este de parere ca persoanele pesimiste sunt mult mai predispuse la boli psihosomatice decat cei optimisti.
 
“Omul optimist este o persoana activa, nu un visator pasiv, asa cum fals se induce aceasta opinie. Este angrenat atat pentru starea lui de bine, cat si a celorlalti. Optimistii au incredere in ei, atrag simpatii si suportul neconditionat al celor din jur. Ei sunt magneti pentru lucrurile bune care se produc si devin modele de urmat. Optimismul este benefic pentru sanatate, fericire, putere de munca, succes, relatii armonioase. Optimismul ne mentine in stari tonice, pozitive, creatoare. Omul optimist este imun la boli, la barfe, la judecati, la presupuneri. Optimistul este cel care are o inteligenta emotionala marita. El vede in orice conjunctura oportunitate. Hormonii secretati atunci cand suntem optimisti, sunt hormonii fericirii. In situatia pesimistului, acesta este o fiinta inchisa afectiv, vede jumatatea goala a paharului, in orice conjunctura vede doar probleme. Este predispus catre anxietati, catre depresie. Prin starea dominant pesimista, atrage stari rele, boli”, declara psihologul psihoterapeut integrativ Maria Verdi.
 
Cum tratam bolile psihosomatice?
 
Specialistul Verdi ne spune ca boala este semnalul de alarma, care ne vorbeste despre ce se petrece in interiorul nostru. Aceasta ne permite sa ne eliberam tensiunile acumulate si, in acest sens, rolul important il are supapa prin care vindecam. 
 
„Putem recurge la metoda alopata (medicamente chimice), reducandu-le la tacere sau distrugandu-le din fasa, nelasandu-le sa se exprime. Daca se apeleaza doar la varianta alopata, si nu este  vindecata  cauza bolii, aparitia peste ani a unei boli incurabile nu ar trebui sa mire pe nimeni. Boala reprezinta inconstient sau nu, o permanenta a esecului sau incapacitatii de a intelege,  de a accepta sau a resimti tensiunile interioare. Daca ne invatam lectia, vom deveni imuni si sanatosi. Cea mai eficienta metoda de tratare a bolilor psihosomatice, si singura de altfel, este prin abordare integrativa, efectuata cu succes de catre echipa de specialisti, formata din medici cu o solida pregatire psihologica, medicina de familiei sau specialitatile medicale si chirurgicale, psihologi psihoterapeuti si psihiatri de legatura”, conchide psihologul psihoterapeut integrativ Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life. 
 
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.