Home Social „In Romania, PACIENTII mai au un singur DREPT: dreptul de A MURI”

„In Romania, PACIENTII mai au un singur DREPT: dreptul de A MURI”

Reprezentantii asociatiilor pacienti nu vor gira Raportul special privind sistemul sanitar national propus de Avocatul Poporului. Felul cum Avocatul poporului a tratat problemele pacientilor i-a indignat pe reprezentantii asociatiilor de pacienti.

Reprezentantii a 5 asociatii ale pacientilor au decis sa paraseasca dezbaterea privind problemele cu care se confrunta sistemul national de sanatate, organizata de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.
 
Este vorba de Daniela Tontsch, presedinte al Consiliului National al Dizabilitatii din Romania (CNDR), Georgeta Crisu, presedinte al Asociatiei Nationale pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania (ANCAAR), Mihai Grecu, presedinte al Asociatiei Nationale a Surzilor din Romania (ANSR), Rozalina Lapadatu, presedinte al Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (A.P.A.A) si Cezar Irimia, presedinte al Aliantei Pacientilor Cronici din Romania (APCR). 
 
Iata cum au prezentat acestia modul in care s-a desfasurat „dezbaterea” la care au fost chemati ca organizatorii sa le bifeze prezenta. Pacientii, la categoria „formalitate” utila pentru cei care scriu rapoarte. Avocatul Poporului nici macar nu le-a dat cuvantul reprezentantilor pacientilor. 
 
O prima runda a dezbaterii dedicate problemelor cu care se confrunta sistemul national de sanatate a avut loc joi, 9 iunie. 
 
Organizatiile membre CNDR si APCR au parasit sala, indignate de faptul ca, dupa doua ore de dezbateri, niciuneia nu i s-a dat cuvantul. 
 
Dezbaterea a fost  organizata in perspectiva elaborarii, de institutia Avocatului Poporului, a unui Raport special privind sistemul sanitar national.
 
„Am luat greu decizia sa particip la aceasta dezbatere, desi din experienta stiu ca sunt doar alte vorbe, nimic nu se schimba. Am fost insotita de mai multi experti ai organizatiilor membre in CNDR, astfel ca  imi revenea sarcina sa pun din nou in atentie grava problema cu care se confrunta pacientii cu distrofie musculara. De cinci ani de zile, nu avem in Romania un spital de profil, oamenii mor in chinuri cumplite. Acesta este un motiv pentru care nu am voie sa epuizez nicio sansa. De cand am iesit din sala imi rasuna continuu in urechi vorbele domnului Ciorbea, in momentul in care Rozalina Lapadatu a explicat de ce parasim sala: „Doamna, dar v-am chemat sa ne transmiteti in scris problemele, nu sa le spuneti aici!” Ma simt umilita si desconsiderata”, a declarat Daniela Tontsch, presedinte CNDR.
 
Georgeta Crisu, presedinte ANCAAR, a afirmat ca intre ceea ce sustine Avocatului Poporului si cum actioneaza este o cale lunga. 
 
„Discriminarea a fost prezenta inca din debutul intalnirii. Prezentarea nominala a fost facuta doar pentru participantii reprezentanti ai institutiilor de stat. Ceilalti am fost prezentati la categoria “alti participanti”. Au luat cuvantul, pe rand, aceleasi persoane, in ciuda faptului ca Avocatul Poporului tocmai spusese ca pacientul este in centrul atentiei. Care pacient? Cand urmeaza sa fim ascultati? Cand sala devine goala? Cine ne asculta? Avocatul Poporului? Al cui avocat este? Cand vom fi tratati si ascultati ca parteneri egali?“, a declarat Georgeta Crisu, presedinte ANCAAR. 
 
La randul sau, Mihail Grecu, presedinte ANSR, sustine ca invitatia primita din partea Avocatului Poporului se referea la elaborarea, in viitorul apropiat, a unui Raport special privind sistemul sanitar national, un subiect interesant care ar fi putut aduce in atentia autoritatilor  problemele reale cu care se confrunta persoanele cu dizabilitati. 
 
“Am primit cu mult entuziasm aceasta invitatie, cu speranta ca vom avea posibilitatea sa prezentam punctele sensibile pe care le intampina persoanele cu handicap in sistemul sanitar, probleme care pot fi remediate prin acordarea unui buget decent si prin alte propuneri pentru ca persoanele cu handicap sa nu mai fie privite ca si consumatori ai societatii. Participarea unui numar mare de parlamentari, specialisti, sindicate, ONG, precum si reprezentanti ai facultatilor de medicina au facut ca aceasta dezbatere sa se transforme in informari deja cunoscute si repuse pe tapet de vorbitori. Reprezentantii CNDR au decis sa plece din sala, intelegand ca atunci cand li s-ar fi dat cuvantul sa-si exprime punctele de vedere – daca s-ar fi intamplat asta – sala ar fi fost aproape goala, pentru ca ar fi fost la finalul discutiilor. Prin urmare, ne exprimam regretul ca societatea inca nu este pregatita sa ne considere cetateni cu drepturi egale si continua sa ne marginalizeze fara a ne da sansa de a deveni contribuabili la bugetul tarii”, a declarat Mihail Grecu, presedinte ANSR. 
 
Mihail Grecu a adaugat ca este bine cunoscut faptul ca un om sanatos este un bun castigat pentru societate, iar problemele persoanelor cu handicap nu pot fi exprimate mai bine decat de persoana care sufera de acel handicap.
 
“CNDR va raspunde pozitiv la toate invitatiile, dar, in acelasi timp, dorim sa fim tratati ca egali cu toti cei prezenti. Dorim sa exprimam punctele noastre de vedere, si nu doar sa facem act de prezenta, iar organizatorii sa poata bifa sintagma: a fost consultata societatea civila si ong-urile”, a mai declarat Mihail Grecu. 
 
Tot astfel, Cezar Irimia, presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania si presedinte al Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, a afirmat ca Avocatul Poporului a vrut sa puncteze doar inca o dezbatere si deschiderea fata de pacienti, dar ca a dat cuvantul conducatorilor sistemului, din punct de vedere legislativ si executiv,  in timp ce reprezentantii pacientilor ar fi ramas sa planga unul pe umarul celuilalt, dupa ce toti vorbitorii au plecat rand pe rand din sala.
 
“Ignoranta si aroganta cu care am fost tratati ne-a determinat sa parasim sala Drepturilor Omului din Palatul Parlamentului. In loc sa fim noi primii ascultati, astfel incat executivul si legislativul sa vorbeasca in cunostinta de cauza, ei au vorbit pe rand, aratand cat de prost functioneaza sistemul de sanatate, ca si cum nu ei l-ar fi condus pana acum. Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, spunea in debutul speech-ului sau ca sistemul de sanatate face parte din acel segment de securitate si siguranta nationala. Eu ma intrebam in sinea mea, daca e asa de important, unde sunt premierul Ciolos si Ministrul Sanatatii. Ar fi trebuit sa fie acolo in sala, sa auda problemele cu care ne confruntam in acest moment”, a declarat Cezar Irimia. 
 
Cezar Irimia a adaugat ca, in anul 2014, Alianta Pacientilor Cronici din Romania a inceput procesele cu statul si a castigat 19 procese pentru 200 de pacienti. 
 
“Le-am obtinut dreptul la viata in instanta si acces la tratament prin ordonanta presedintiala. Unde a fost atunci Avocatul Poporului si de ce nu s-a sesizat? In acest moment avem tratamente intrerupte, pacienti care sunt pe cale sa faca plangere penala impotriva Ministerului Sanatatii. Lucrurile nu sunt deloc controlate, din pacate, asa cum ar fi trebuit sa functioneze un sistem de sanatate in mod coerent si eficient. Faptul ca se acuza medicii e praf in ochi, ei fac tot posibilul sa ne tina in viata. Sunt haituiti si huliti, o sa ramanem si fara ei, iar Colegiul Medicilor nu ia atitudine in acest sens. Daca se gasesc vinovatii, sa plateasca, dar nu putem sa acuzam toti medicii. In Romania, pacientii mai au un singur drept: dreptul de a muri”, a concluzionat Cezar Irimia, presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania si presedinte al Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.   
 

Exit mobile version