Asociația Dascalilor Romani, Asociația Parintilor pentru o Educatie Sanatoasa si Asociatia Parintilor si Profesorilor „Grigorie Palama” au organizat conferinta de presa Copilul intre Galaxia Gutenberg si tehnologia moderna, sustinuta de Virgiliu Gheorghe, doctor in bioetica si biofizician.
Utilizarea suportului digital in procesul de invatare sau in lectura recreativa are un impact negativ atat asupra reconstructiei mentale a informatiilor, cat si asupra dezvoltarii neuronale si neuro-psihologice a copiilor.
Virgiliu Gheorghe: Parasirea triumfalista a civilizaţiei Gutenberg in favoarea lumii digitale se va dovedi in urmatorii caţiva ani a fi unul dintre cele mai mari esecuri din istoria scolii moderne romanesti. De fapt, in aceste conditii vom fi martorii aparitiei nu numai a unei generatii practic analfabete, ci si si a unei generatii in care problemele de invatare si dezabilitatile mentale vor constitui principala chestiune cu care se vor confrunta parintii, institutiile din domeniul educatiei si sanatatii din tara noastra. Cine va raspunde in fata legii si a poporului roman pentru aceasta masura abuziva si irationala prin care se incearca inlocuirea manualelor cu tabletele in Romania?
Ca raspuns real la framantarile parintilor ce vor sa isi educe copiii intr-un spirit autentic romanesc, in cadrul conferintei, au fost lansate primele indrumatoare scolare, parte din proiectul national „Un manual romanesc pentru copilul tau”, derulat de Asociatia Dascalilor Romani si de Asociatia Parintilor si Profesorilor Ortodocsi „Grigorie Palama”. Indrumatoarele sunt concepute conform curriculei nationale propusa de Ministerul Educatiei Nationale si le permit atat dascalilor, cat si parintilor, sa le ofere celor mici o educatie bazata pe valori.
Indrumator de Arte Vizuale pentru clasa pregatitoare si clasa I este primul instrument de lucru in domeniul artelor pentru aceasta grupa de varsta, cu o viziune novatoare, o alternativa interesanta la ghidurile didactice si caietele de lucru deja existente.
Indrumatorul a fost conceput pe parcursul a sapte ani de 30 de cadre didactice si specialisti in diverse domenii, care au pus in lumina inclusiv valorile pedagogiei de arta din perioada interbelica—valori autentice care au creat elite in invatamantul romanesc. In intregime ilustrat (pictura, colaj, arte textile, origami, bricolaje, sculptura si grafica) de catre copii, ofera teme plastice atractive si subiecte fascinante pentru cei mici, o abordare in cheie ludica, spirituala, ce valorizeaza binele, adevarul si frumosul.
Cosmina Dragomir: Bazandu-ne pe experienta dobandita in cadrul unui grup informal de cercetare in domeniul educatiei estetice, s-a putut alcatui primul manual, care respecta curricula nationala, in disciplina ”Arte Vizuale si Abilitati Practice” (aparut in 2014); acesta se adreseaza claselor primare si este ilustrat in intregime de echipele de copii coordonate alaturi de colega mea, Madalina Gheorghe-Tanase. Rezultatul acestor preocupari au avut si continua sa aiba un impact concret in sistemul educational, intrucat toate descoperirile care au decurs din studiul teoretic le-am implementat in metoda, le-am propus ca referate in cadrul a diverse intalniri de lucru, conferinte, forumuri, seminarii de specialitate, colegilor si superiorilor ierarhici acolo unde imi desfasor munca in invatamant sau, ocazional, le-am introdus in articole care s-au publicat in reviste dedicate educatiei copilului.
Memorator – Indrumator de matematica pentru clasa a V-a isi propune si reuseste, pentru prima data, sa arate drumul corect spre intelegerea matematicii, „ca o stiinta frumoasa, ascunsa elevilor din cauza unor programe scolare gresit alcatuite, prea incarcate, cu chestiuni secundare si fara suficiente legaturi cu viata”, potrivit prof acad. Solomon Marcus.