Home Social Reorganizarea centrelor de transfuzii sanguine, la initiativa deputatului Cristian Roman

Reorganizarea centrelor de transfuzii sanguine, la initiativa deputatului Cristian Roman

Ministerul Sanatatii a reactionat pozitiv la solicitarea deputatului Cristian Constantin Roman privind reorganizarea centrelor de trasfuzie sanguina, in sensul integrarii lor in sistemul medical de urgenta.

Parlamentarul botosanean l-a interpelat pe ministrul sanatatii, Nicolae Banicioiu, solicitandu-i sprijin pentru initierea in acest sens a unui proiect de act normativ, oferind totodata atat argumentele necesare cat si variante de lucru. Ministerul Sanatatii a luat act de solicitarea deputatului PNL si a dispus elaborarea unui proiect de hotarare de guvern privind reorganizarea centrelor de transfuzii sanguine in sensul introducerii acestora in sistemul national de urgenta.

„Proiectul initiat de catre Ministerul Sanatatii coincide cu una din variantele pe care dumneavoastra le-ati suspus dezbaterii publice si ni le-ati propus, motiv pentru care am aprecia in mod deosebit implicarea dumneavoastra in promovarea lui”, se specifica in raspunsul transmis parlamentarului botosanean de insusi ministrul sanatatii, Nicolae Banicioiu.
 
„Eu l-am interpelat pe domnul ministru pe cale oficiala, printr-o interpelare in Parlament, dar am discutat si personal cu domnia sa, pentru a-l convinge ca trebuie facut ceva in privinta centrelor de transfuzie. Ma bucur ca initiativa mea a fost luata in serios si ca, fiind vorba de interesul public, am reusit sa depasim o ratiune strict politicianista”, a declarat la randul sau deputatul Cristian Constantin Roman.

Cadrul legislativ actual, dupa care functioneaza centrele de trasfuzie sanguina, nu raspunde nevoilor sistemului medical şi al pacientilor, de multe ori viata acestora din urma fiind periclitata tocmai din aceasta cauza.

Mai exact, centrele nu asigura un regim de permanenta in functionare, angajatii sai beneficiind de un program de lucru similar oricarui bugetar de rand, inclusv  de minivacantele prelungite, pe care nu de putine ori Guvernul le acorda. Ori, in cazul unor accidente cu victime multiple sau cazuri medicale grave, care reclama o nevoie urgenta de sange, cadrele medicale practic nu au cu cine colabora la centrele de transfuzie, adica trebuie sa aştepte intoarcerea angajatilor acestora din minivacanta.

La nivelul judetelor se constituie anumite stocuri de sange, insa nu intotdeauna ele sunt suficiente, iar unele produse din sange nu au valabilitate mai mare de 3-4 zile.

1 COMMENT

Comments are closed.

Exit mobile version