Localitatea Pomarla, pe langă o istorie interesanta, are si un prezent viu. Cu peste un secol si jumatate în urma, boierul Anastasie Basota infiinteaza aici prima scoala privata din Moldova, unde invatau 40 de copiii de pe mosiile sale.
Primul director a fost junimistul Samson Bodnarescu, si pasii poetului Mihai Eminescu au calcat aceste dealuri. Dupa o perioada de adormire comunista, Pomarla a prins din nou viata, dar cel care a resuscitat cu vitalitate imaginea localitatii este actualul primar Dumitru ChelarIu.
Primarul stie una si buna: oxigenul pentru dezvoltarea unei localitati sunt proiectele. Comuna Pomarla este pe podium in ceea ce priveste atragerea de fonduri europene. Deja, in folclorul edililor din judet circula o vorba, in spatele careia exista mult adevar: ”La Tica, anul si…europeanul”. An de an primarul implementeaza fel de fel de proiecte cu finantare externa. In ultimii an localitate si-a schimbat radical fizionomia, respira european. E drept, si geografia locului ii confera un decor mirific si oamenii par a accepta rapid noul !
Pe 1 octombrie, la Pomarla, a fost demarat cel mai mare proiect de economie sociala din judet. Valoarea proiectului la nivel national este 2 milioane de euro, din care aproximativ 800.000 de euro pe judetul Botosani. Proiectul cuprinde patru structuri de economie sociala, dintre care 3 se vor realiza la Pomarla si una la Dorohoi. Cateva etape au fost parcurse, au fost infiintate structurile de economie sociala, angajarea personalului si achizitionarea utilajelor. Toate moderne, de ultima ora. Prin acest proiect s-au creat 29 de locuri de munca, dintre care 22 pentru persoane defavorizate. La Pomarla, fiind o zona cu sute de hectare de padure, va functiona un atelier de despicat si paletizat lemn de foc, un atelier in care se vor tese covoare traditionale si broderii si o mini societate care se va ocupa cu efectuare de lucrari de sapaturi, subtraversari santuri si canale.
Prezentarea proiectului a avut loc in Amfiteatrul „Gica Gradinaru”, la doi pasi de superbul stadion, ansamblu construit tot printr-un proiect european de anvergura. De la intalnire nu au lipsit prefectul, invitati din tara si chiar de peste hotare, Italia si Spania, de asemenea, au fost prezenti si multi primari de-ai nostri. Probabil, unii dintre ei au cam fost macinati de invidie. Asa este, vrednicia loveste lenevia! Cei prezenti au vizitat atelierele de lucru. Si orasul Dorohoi este prins cu-n modul in proiect, este vorba de un atelier de coafura-frizerie.
Primarul Dumitru Chelariu a fost pragmatic in declaratii: „Cel mai important lucru este ca am creat 29 de locuri de munca din care 22 se adreseaza grupului tinta. 22 de angajati sunt de la venitul minim garantat, beneficiari de ajutoare sociale, familii monoparentale. Aceste persoane deja au fost angajate, au primit primul salariu. Castigul este enorm pentru ca avem niste oameni care acum nu mai sunt la ajutor social ci au un venit, au invatat o meserie. Salariile pornesc de la 1200 de lei net si vor creste, in functie de productie si de situatia economica a acestor structuri. La primarie, am multi angajati cu salarii de 1000 de lei brut”.
Sper ca si alti primari sa fie atinsi de asemenea initiative, nu sa stea cu mainile intinse pe la usa Consiliul Judetean sau pe la Guvern cersind bani pentru plombarea catorva drumuri comunale.
Lucian Alecsa
Vrei s? lucrezi acas? în timpul liber? Acum ai posibilitatea s?-?i asiguri un venit suplimentar lunar de pân? la 300 de euro. Nu este necesar? experien?a. Instruirea se face gratuit prin mail. Plata câ?tigurilor realizate este garantat? prin contract legal de comision. Pentru detalii suplimentare trimite un mesaj cu textul INFO la adresa de email: nicufarcas@gmail.com