Home Social RESPECT: Integrarea profesionala – conditie a progresului social

RESPECT: Integrarea profesionala – conditie a progresului social

ioan negru

In esenta, proiectarea idealului de viata trebuie sa reprezinte interesul omului pentru mediu, natura, bine si frumos, dorinta sa pentru prosperitate.

Faptul ca traim intr-o lume dominata de posibilitati tehnice si stiintifice nemasurate, constituie o modalitate de selectie a ceea ce este util, viabil, pretios.

De exemplu, existenta unor valori morale simple si vechi ca onestitatea, prietenia, compasiunea, toleranta si datoria fata de om si colectivitate trebuie cultivate si dezvoltate permanent in randul tinerilor, pentru ca lor le revine responsabilitate schimbarii.

Alvin Tofler, in lucrarea sa „Socul viitorului” – afirma: „Noua ne revine responsabilitatea schimbarii si trebuie sa incepem cu noi insine”, ori aceasta schimbare nu poate fi decat prin profesie, activitate, perseverenta si cu convingerea ca viitorul se afla in semintele prezentului.

Consider ca scolile profesionale ar trebuii sa capete o pondere mai mare in optiunea tinerilor intrucat numai prin rezultatele muncii noastre putem avea satisfactia  deplina a unei impliniri umane.

De exemplu, dintr-un recent sondaj de opinie realizat ad-hoc pe un numar de 100 tineri cuprinsi intre 17-22 ani, la intrebarea „Ce profesie v-ati ales?”, raspunsurile au fost ambigue, nesigure si fara un continut real-obiectiv, fapt ce dovedeste o lipsa de cunoastere a evantaiului de profesii ce vor fi practicate in judetul Botosani, precum si o lipsa de cunoastere la nivel de judet a posibilitatilor de cuprindere a acestuia in cursuri de calificare sau productii.

Predomina raspunsuri de tipul-barman, dansator, manichiurist, gestionar… etc., sau, in cele din urma, parasirea tarii fara o destinatie anume. Fara a intra in dezbaterea stiintifica a continutului chestionarului amintit, consider necesar ca la nivelul judetului Botosani, sa se realizeze un ghid al profesiilor traditionale si a celor de perspectiva, pentru ca tinerii din scoli si nu numai, sa poata avea un orizont profesional obiectiv cu riscurile impuse de concurenta  si a cerintelor economiei de piata. Fara aceste modele riscam sa actionam aleatoriu iar studiul cerintelor pietii sa ofere false posibilitati de realizare profesionala pe termen lung.

De asemenea, organizarea unui centru judetean de orientare profesionala cu specialisti ca psihologi, sociologi, pedagogi, asistenti sociali, cu experienta de evaluatori si prezentatori ai necesarului de munca, care sa ofere permanent consiliere si diferite psihograme profesionale de ergonomie si marketing, cred ca ar fi binevenite in peisajul de activitati, pe care cu draga inima le-am sprijini.

De pilda la sediul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Botosani, vom intalni, in general numai locuri de munca de genul: muncitor necalificat, confectioner,  paznic, agent comercial sau ingrijitor. Ma intreb, cum se poate realiza stiintific o astfel de activitate, fara o organizare metodica unitara si competenta care sa tina seama si de particularitatile psihologice individuale, de cerintele profesiei si de posibilitatile reale de angajare in economia judetului?! (Ioan Negru, psiholog)

Exit mobile version