Monumentele orasului ofera simboluri cu o profunda semnificatie afectiva si instructiva pentru cetatenii urbei.
Insa, din pacate, practic, monumentul care exprima rascoala din 1907, situat pe bulevardul Mihai Eminescu nr.34, este asaltat mereu de tineri echipati intr-o tinuta bizara dotati cu bautura, tigari si cu diferite instrumente muzicale fredonand melodii de prost gust, pipaindu-se reciproc, vociferand vulgar si chiar urinand pe semnificatia monumentului.
Sigur, fata de aceste manifestari se impun masuri administrative dar mai presus de acestea o intarire a educatiei din familie si scoala fata de cultul trecutului acestui meleag.
De asemenea un alt exemplu este faptul ca in centrul istoric al orasului, in Piata 1 Decembrie, pe soclul monumentului „Compania de mitraliere a maiorului Grigore Ignat in atac”, vedem deseori persoane in stare avansata de ebrietate, tigani mancand si scuipand cu nesimtire seminte… etc, peisaj ce cu greu poate fi descris sau inteles de cei care trec prin preajma monumentului istoric.
Aceste aspecte poate fi constatat si la alte monumente importante ale municipiului nostru.
Asadar, consider ca arondarea monumentelor in responsabilitatea unor scoli, asociatii umanitare sau de tineret pentru protectia si ingrijirea lor, ar fi binevenita si ar aduce chiar un plus de raspundere civica si mandrie locala, fata de evenimentele istorice realizate de inaintasii urbei. (Ioan Negru, psiholog)