Romani cu valiza pregatita: Sa vina in tara sau sa plece in strainatate?

Romanii continua sa fie cu gandul la strainatate, iar cei plecati peste granita nu se grabesc sa vina acasa. Ar veni, daca li s-ar oferi conditii de munca si de trai, salarii comparabile cu cele din strainatate, sau macar apropiate de acelea.

In aceste conditii, multi dintre romani „asteapta cu valiza pregatita”, momentul in are sa prinda ocazia prielnica pentru plecarea in strainatate. La un sondaj realizat de BestJobs, 60% din respondenti au declarat ca ar fi dispusi sa plece in strainatate pentru un loc de munca.
Potrivit Reuters, sondajul realizat online pe portalul amintit mai arata ca 81% dintre cei care au raspuns ar fi dispusi sa isi schimbe resedinta pentru a gasi un job mai bun, iar 60% ar fi dispusi sa se mute in afara tarii. Dintre acestia, 59% ar fi dispusi sa plece din tara definitiv, in timp ce 41% nu ar pleca decat temporar.
Desi cifrele arata o Romanie „pe picior de plecare”, cifrele sunt ceva mai sunt mai putin radicale decat cele obtinute la sondajul de anul trecut, cand 84% dintre respondenti erau dispusi sa se mute in strainatate, iar 59% sa plece definitiv din tara.

Cei mai interesati sunt tinerii sub 35 de ani
Cei mai dispusi sa plece din tara sunt barbatii (64% dintre ei, mai exact), si persoanele intre 25 si 35 de ani, indiferent de sex (peste 46% din total fiind in aceasta grupa de varsta).
„Principalul motiv al deciziei de selectie a unui job in strainatate este dorinta pentru un nivel de trai mai ridicat, urmat de sansele de realizare reduse in Romania”, se precizeaza intr-un comunicat BestJobs, citat de Agerpres.
In vara anului trecut, numarul romanilor plecati la munca in strainatate era estimat la circa 3 milioane. La ultimul recensamant, realizat tot anul trecut, populatia stabila a Romaniei era de doar 19,04 milioane de persoane, in scadere cu 2,6 milioane, de la 21,68 de milioane de persoane, cat era in anul 2002. Fara exodul populatiei catre vest, cel mai probabil ar fi existat un spor demografic intre cele doua recensaminte, si nu o scadere.
Cat despre dorinta celor plecati de a reveni in tara, cateva comentarii ale celor plecati la munca peste granita sunt elocvente:
1. Nicaieri un roman nu se simte ca acasa. Aici, in Italia, relatiile de prietenie se leaga mai greu. Se munceste mult, fiecare isi vede de munca si de casa. Nicidecum nu sunt acele frumoase relatii de prietenie intre familii, ca acasa. Ne lipsesc rudele, prietenii, dar nu am veni inca in tara. Cand te inveti sa castigi bine, nu mai poti sa te intorci sa muncesti pe mai nimic. (Mariana Popescu)

2. Cat timp am un loc de munca aici, il pastrez si nu revin in tara. Nu este deloc usor sa muncesti si sa faci doar anumite munci, mai grele, care le sunt permise romanilor, dar banii adunati intr-o luna aici nu ii castigi nici in patru acasa. Locuri de munca acasa sunt, dar problema este cum sunt platite. Aici este problema in Romania, ca nu iti ajung banii sa traiesti decent. (Vladut Curtean)

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.