Romani intorsi acasa, din strainatate, in sicrie

Sapte sicrie au fost aduse marti in tara cu trupurile neinsufletite ale unor conationali de-ai nostri care si-au gasit sfarsitul sub ruinele lasate in urma de seismul devastator din Italia. 

Printre cei sapte s-a aflat si Maria Iosub, femeia de 35 de ani din Avrameni, judetul Botosani, care plecase la munca in Italia cu 15 ani in urma si, dupa cutremurul din Peninsula, a fost printre primele victime cu cetatenie romana identificate de autoritati.
 
Cu durere nemarginita familiile de romani ale caror rude au fost aduse marti in sicrie, si-au plans mortii cu durere greu de redat in cuvinte.   
 
In urma finalizarii tuturor procedurilor, transportul funerar cu trupul neinsufletit al unui al optulea cetatean roman decedat in urma seismului va sosi in tara in cursul zilei de 1 septembrie 2016.
 
Costurile de repatriere a trupurilor neinsufletite au fost suportate integral de Ministerul Afacerilor Externe din Fondul special de urgenta aflat la dispozitia ministerului.
 
Ministerul Afacerilor Externe transmite sincere condoleante familiilor cetatenilor romani care si-au pierdut viata in aceasta tragedie, se arata intr-un comunicat al MAE.
 
Tot MAE a anuntat ca ultimul roman  anuntat ca fiind disparut in urma cutremurului din Italia a fost identificat si este in viata. 
 
292 de oameni au pierit sub daramaturi, 11 fiind romani. 
 
Si in tara, romanii incep sa se arate tot mai ingrijorati de efectele unui posibil cutremur puternic care s-ar produce la noi. Autoritatile nu isi asund nici ele ingrijorarea, dar mare lucru nu se face pentru prevenirea unor pierderi omenesti intr-o astfel de situatie. 
 
Ba chiar auzim ca in cazul unui cutremur puternic in Romania, 75% dintre locuitorii tarii ar putea fi afectati, infrastructura fiind in multe zone una „critica”, iar dotarile cu echipamente pentru misiuni de salvare-cautare in caz de cutremur fiind slabe sau absente.
 
„Romania are o seismicitate ridicata, cu originea in zona Vrancea, in zonele subcarpatice si mai putin in partile de nord-vest si vest ale tarii. Edificatoare in acest sens sunt cutremurele majore care au avut loc in Romania si urmarile lor. Amintim cutremurul din 4 martie 1977, care a provocat 1.570 de morti, peste 11.300 raniti, 35.000 familii sinistrate si 32.900 locuinte prabusite sau grav avariate” – astfel incepe introducerea la capitolul riscurilor naturale care pot genera dezastre in Romania din proiectul Strategiei de consolidare si dezvoltare a Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) 2016-2025, aflat in dezbatere pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.