Romanii care emigreaza, obligati sa ii incredinteze pe minori rudelor

Senatul a adoptat o initiativa legislativa care prevede ca parintii care au copii minori si care doresc sa plece la munca in strainatate sa fie obilgati sa lase copii in grija unui membru al familiei extinse si sa anunte autoritatile locale inainte de a pleca din tara.

Parintii care pleaca la munca in strainatate, obligati sa lase copilul in grija unei rude. Anuntul a fost facut, luni, 23 aprilie, de presedintele acestei Camere, Vasile Blaga (PDL). Initiatorii mai propun ca persoana in grija careia va fi lasat copilul sa treaca de un test psihologic, realizat de un specialist SPAS din cadrul primariei localitatii de resedinta.
Potrivit proiectului, parintele care urmeaza sa obtina un contract de munca in strainatate ar urma sa fie obligat sa numeasca o persoana, din familia extinsa, in grija careia va ramane minorul.
Persoana in grija careia va fi incredintat copilul trebuie sa fie cu cel putin 18 ani mai in varsta decat copilul, sa dispuna de echivalentul salariului minim brut pe economie, sa fie familiarizata cu cresterea unui copil si sa nu aiba in ingrijire mai mult de trei copii minori.
In proiect se mai prevede ca, in situatia in care minorul nu este tratat corespunzator, acesta poate fi mutat intr-un centru de plasament, la initiativa Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din unitatea admistrativ teritoriala in care se afla copilul.
Initiativa legislativa, care a primit raport favorabil din partea Comisiei pentru munca, va fi transmisa Camerei Deputatilor in forma initiatorului, aceasta Camera fiind decizionala.

Monitorizati de primarii
Dupa ce mai multi copii s-au sinucis, au cazut in depresie ori au abandonat scoala, din cauza parintilor plecati la munca in strainatate, primariile sunt acum obligate sa monitorizeze minorii lasati in grija bunicilor sau altor rude. In astfel de programe de monitorizare sunt implicate si fundatii, una dintre acestea fiind „Salavati Copiii”, care are in grija peste 600 de copii aflati intr-o astfel de situatie.

Singuri acasa
In Romania sunt luati in evidente 80.000 de copii ramasi in grija rudelor dupa ce parintii au plecat la munca in strainatate. Situatia copiilor lasati in grija rudelor se regaseste si in Bucuresti, unde traiesc aproape 2.000 de copii de emigranti. Acestia sunt supravegheati de rude sau de unul dintre parinti, precum si de primarile de sector prin directiile de Protectia Copilului.

Cand parintii dispar definitiv
Asistentii sociali spun ca unii parinti nu se mai intorc niciodata in Romania si rup definitiv legatura cu copilul, pe care il abandoneaza: „Sunt situatii in care suntem nevoiti sa dam masuri de protectie si sa transferam autoritatea tutelara bunicilor. Parintii dispar pur si simplu, nu mai dau niciun semn de viata”. Acestea sunt de altfel si situatiile in care apar abandonul scolar, frecventarea anturajelor duboiase, problemele emotionale. „Cei care mentin legatura cu parintii, merg acolo in vacante, nu au probleme scolare. Unii sunt chiar olimpici la matematica, fizica, romana, geografie. Avem cam 10-15 situatii de abandon scolar, dar si 12 olimpici”, mai spun asistentii.

Cazuri tragice
• Claudiu din Botosani (15 ani) s-a spanzurat de o grinda din curtea casei, la doi ani dupa ce parintii au plecat in Italia. Ii ramasesera in grija doi frati mai mici.
• Razvan din Iasi (10 ani), cel mai bun copil din clasa lui, s-a spanzurat dupa ce mama lui a plecat in Italia.
• Stefan din Arges (12 ani) s-a spanzurat de creanga unui cires dupa ce a aflat ca mama sa intentioneaza sa se duca din nou la munca in Italia.
• Sebastian din Hunedoara (8 ani) s-a spanzurat in camera lui, dupa ce mama sa a plecat la munca in Germania. Copilul fusese lasat in grija tatalui.
• Rebeca din Tulcea (2 ani) a fost omorata de tatal ei, care apoi s-a sinucis. Inainte de a comite crima, barbatul si-a anuntat sotia aflata la munca in Italia.
• Monica (11 ani), Arad, a murit dupa ce a devenit anorexica, parintii ei fiind plecati la munca in Marea Britanie.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.