Ideal ar fi ca in sezonul cald sa nu fie zi in care sa nu profiti de beneficiile pe care rosiile ti le aduc sanatatii tale. Numai ca in ultimii ani pe piata au aparut si rosii care ar trebui evitate, spun specialistii.
Acestia se refera la asa numitele rosii cu „mot”, acele rosii tuguiate, care de altfel sunt cumparate de multa lume. Forma alungita, spun specialistii, ar fi o malformatie care apare din cauza utilizarii excesive a stimulentului de coacere Ethrel si a stimulentului si pesticidului de tip hormonal 2.4-D, potrivit adevarul.ro.
O cale la indemana oricui de a determina cu usurinta care rosii sunt sanatoase este data de miros. Daca mirosul nu seamana cu cel care ne duce cu gandul la gradina bunicii, nu avem garantia unei salate sanatoasa. Rosiile chimizate aproape ca nu au miros.
O rosie medie (aproximativ 123 grame) furnizeaza 22 de calorii, 0 grame de grasimi, 5 grame de carbohidrati (dintre care 1 gram de fibre si 3 grame de zahar) si 1 gram de proteine. Este o sursa bogata de vitaminele A si C si acid folic si contine o gama larga de substante nutritive si antioxidanti benefic, inclusiv acidul alfa-lipoic, licopen, colina, betacaroten si luteina.
Cu asa un bagaj de vitamine, rosiile mentin pielea sanatoasa, ne ajuta sa avem oase puternice, pot ajuta si la reglarea tensiunii arteriale si au un rol si in prevenirea bolilor cardiovasculare.
De asemenea, se pare ca ajuta la reglarea zaharului in sange si previn formarea pietrelor la rinichi si a calculilor biliari.
Trebuie spus ca ajuta si la slabit. Daca urmezi o dieta sanatoasa, sau ai vreun plan pentru a slabi, atunci consuma cat mai multe rosii zilnic. Gratie continutului ridicat de apa si fibre, ele iti dau rapid senzatia de satietate.