E mare fierbere in randul angajatilor de la Nova Apaserv. Lefurile unor salariati care lucreaza in sectorul operativ, ale celor care intervin la avarii, pe orice vreme si in orice moment al zilei, au intrat la apa. Au ajuns sa fie platiti cu minimul pe economie muncitori cu calificare, cot la cot cu necalificatii. Inechitatea a starnit un val de nemultumire, mobilizandu-se si liderii de sindicat care ameninta cu actiuni de protest ample.
Noul director interimar al SC Nova Apaserv, Albert Tanase, a precizat ca de saptamana viitoare va incepe tratativele cu sindicatul angajatilor, ca urmare a declansarii conflictului de munca la nivel de unitate. Asta pentru cresterea salariilor. Insa „in niciun caz nu vor fi majorari salariale din aprilie sau mai. Cel mai probabil din iunie, pe o rectificare bugetara”, spune directorul Albert Tanase.
„Am sa incerc sa port un dialog cu salariatii si vom incerca sa identificam toate conditiile in care poate fi aplicata o crestere salariala permisa de legiuitor”, a mai precizat directorul.
Conducerea Nova Apaserv sustine ca este posibila chiar si o reducere de personal pentru ca fondul de salarii sa suporte majorarile lefurilor salariatilor. „Nu vreau sa iau in calcul o astfel de varianta”, a declarat Albert Tanase, admitand insa ca, in ultima instanta, si aceasta ar putea fi o solutie. Mai ales ca se vorbeste de un dezechilibru la nivelul societatii, de faptul ca la nivel TESA personalul ar fi supradimensionat, in tip ce pe partea operativa se lucreaza cu un numar prea mic de angajati.
Cat despre o posibila crestere a tarifului la apa pentru consumatori, directorul executiv al Nova Apaserv a precizat ca legea permite ca majorarile salariale sa se reflecte in cresterile de tarif, dar ca in acest caz ar fi vorba de o explozie a preturilor. Asa ca, nu aceasta este varianta agreata de sefii societatii Nova Apaserv pentru a le mari lefurile angajatilor.
„Vreau sa vad fiecare angajat ce crestere salariala a avut”
Pana la luarea unei decizii, lefurile angajatilor societatii intra la verificat. Directorul Albert Tanase sustine ca vrea sa aiba o oglinda clara asupra evolutiei salariale pentru fiecare angajat in parte, in ultimii doi-trei ani. Va fi, asadar, o analiza a lefurilor.
„Analiza va porni de undeva de la toate cresterile salariale care au avut loc in societate, daca au fost la nivel individual sau prin aplicarea unor acte normative pentru toti salariatii. La nivel de colectiv nu au mai avut loc cresteri salariale. Vreau sa vad fiecare salariat ce crestere a avut, daca a avut-o in ultimii trei ani. Analiza pe care o avem in vedere este unul din punctele de incepere a discutiilor cu sindicatele”, a explicat directorul operatorului de apa.
Managerul de la Apa a tinut sa le aduca un repros si liderilor de sindicat care, in ultimii ani nu au facut demersuri insistente pentru ca salariul de baza sa creasca de la 900 de lei, nivel la care a fost mentinut ani la rand. Acum se vorbeste de impunerea unor contract colectiv de munca la nivel sectorial, care ar insemna un adevarat dezastrul pentru operatorul de apa botosanean.
„Un asemenea contract sectorial ar insemna un dezastru pentru societatea noastra, avand in vedere ca acest contract ar trebui aplicat intocmai la modul imperativ, iar daca la ora actuala vorbim de contractul colectiv de munca in cadrul societatii care are inserat un salariu de baza de 900 de lei, discutiile pe acest contract sectorial au fost purtate in jurul sumei de 1500 de lei. Va dati seama ce impact ar fi pe o crestere de la 900 la 1500 de lei, si aici vorbim de un salariu minim de baza echivalent al unui coeficient de ierarhizare I, specific unui muncitor necalificat”, a explicat directorul Albert Tanase.