Ce se va intampla cu salariile cadrelor medicale? Plafonarea sumelor pentru sporurile bugetarilor, la limita de 30%, va avea un impact major in special in sectorul sanitar, acolo unde conditiile de munca impun acordarea unor sporuri si de 80%, in anumite sectii.
Efectele reducerii sumelor disponibile pentru sporuri vor face ca salariile cadrelor medicale, ale asistentilor, sa resimta dramatic aceasta masura preconizata pentru momentul intrarii in vigoare a noii Legi a salarizarii in sistemul sanitar. Cel putin din ce se cunoaste pana la aceasta data despre legea care li se pregateste bugetarilor, reducerea sporurilor nu creeaza un cadru benefic pentru cei ce lucreaza in sistem, in ciuda marilor de salariu care ar urma sa se realizeze. Practic, in unele sectii de spital, cu toata majorarea salariilor, dar cu reducerea sporurilor, angajatii ar putea chiar sa incaseze in 2021 venituri lunare mai mici decat cdele din prezent.
Acesta este semnalul de alarma tras de „Solidaritatea Sanitara”, dupa franturile de informatii privind Legea noua a salarizarii in sistemul bugetar, aduse la cunostinta sindicatelor de catre reprezentantii Ministerului Muncii. Se stie putin despre proiectul acestei legi, nu se prezinta informatii care sa arate ce se va intampla in fiecare ramura bugetara, de parca s-ar vrea sa nu stie unii bugetari ce castiga altii si ce ar putea sa piarda fiecare.
Din putinele informatii prezentate, se stie insa ca sumele pentru sporuri vor fi limitate la 30%. Ce ar insemna asta in sanatate?
Una dintre consecinte ar fi uniformizarea salariilor, fara sa se tina seama ca unii lucreaza in sectii cu conditii mai grele, cu risc mai ridicat fata de altele. Angajatilor care lucreaza in sectii de Psihiatrie, TBC sau Infectioase salariile le-ar scadea fata de cele existente in prezent.
Intr-o analiza facuta de Solidaritatea Sanitara, se arata ca pentru angajatii din unele sectii de spital, va fi greu sa se acopere pierderea de la sporuri prin cresterea salariilor de baza. Ar fi nevoie de o crestere a salariului brut cu cel putin 70% pentru a acoperi pierderea la sporuri. Mai trebuie luata in calcul si eliminarea gradatiilor.
„Daca luam in considerare nivelul actual al salariilor si efectul asupra sumelor aferente sporurilor individuale creat de eliminarea gradatiilor, cresterea minima necesara pentru mentinerea salariilor la acelasi nivel este de 83,6%. In baza acestui calcul, este evident ca dublarea salariilor de baza in aceste conditii va avea ca efect o crestere a salariilor brute de doar 16,4%. Fiind evident ca aceasta este cresterea maxima pentru o perioada de 4 ani putem presupune in mod rezonabil ca aceasta crestere nu ar acoperi inflatia aferenta acestei perioade, astfel incat, in 2021, salariul real al angajatilor din exemplu prezentat va fi mai mic decat cel actual”, se arata in analiza respectiva.
Este de presupus ca in limita de 30 la suta ar trebui sa se incadreze toate sporurile, insumate, inclusiv sporul de vechime. Asta, iar ar constitui un dezavantaj pentru angajatii din sanatate.