SALARIILE de la SPITALUL JUDETEAN starnesc valuri

Decizia conducerii Spitalului Judetean Mavromati, de a publica salariile nete incasate de toti angajatii unitatii in luna ianuarie a acestui an a starnit reactii dintre cele mai diverse. 

Pe de o parte, multi botosaneni sustin ca sunt salarii la care nici nu viseaza in conditiile in care lefurile in sistemul privat botosanean abia daca se ridica cu putin de minimul pe economie, iar de cealalta parte, sunt voci care explica faptul ca acestea sunt drepturi legale acordate in sistemul sanitar national. Asadar, sunt salariile si sporurile prevazute de lege pentru angajatii din toate spitalele tarii, nu sunt niste beneficii ilegale acordate la Botosani, explica reprezentantii angajatilor. 
 
Mai exact, privind pe lista salariilor angajatilor de la Spitalul Judetean Mavromati, se poate vedea ca managerul unitatii medicale a incasat in ianuarie, in mana, 8.844 lei, in timp ce directorul medical a primit 7.207 lei, iar directorul financiar contabil 6.027 lei si directorul de ingrijiri 4.620 lei.
 
Salariile medicilor si ale asistentilor medicali difera insa destul de mult de la o sectie la alta. Sporurile sunt cele care fac diferenta, dar si vechimea si pregatirea profesionala, examenele promovate. 
 
In aceste conditii, unii asistenti medicali, de pe sectii cu sporuri de 100%, incaseaza salarii apropiate de cele ale sefilor spitalului. De exemplu, sunt asistenti de la Unitatea de Transfuzii Sanguine care au primit in ianuarie, salarii nete de peste 6.000 de lei. Cel mai mic salariu net al unui asistent care lucreaza la transfuzii sanguine este de 2434 lei, unul singur, restul avand peste 5.000 de lei sau chiar peste 6.000 de lei pe luna. Este adevarat ca sunt foarte putini cei care pleaca acasa, la sfarsitul lunii, cu astfel de lefuri. Pe alte sectii, majoritare sunt, pentru asistentii medicali, salariile ce se incadreaza intre 2.000-2500 lei.
 
In schimb, sunt alti asistenti medicali care abia daca trec de 1100 de lei pe luna.
 
Salariile medicilor difera, de asemenea, de la o sectie la alta. Daca privim lista publicata de Spitalul Mavromati, vedem ca sunt medici care incaseaza lefuri de peste 11.000 de lei pe luna. La Anestezie si Terapie Intensiva, un medic primar sef are o leafa de 12.946 lei, iar un medic primar are 11.740 lei. La Serviciul Anatomie Patologica medicul primar sef are un salariu de 12.017 lei in mana. In schimb, un medic rezident an IV in sectia ATI a primit in ianuarie salariul la nivelul unei infirmiere, mai exact doar 1366 lei. Pe alte sectii vedem medici rezidenti cu salarii de doar 1200 de lei. 
 
Reprezentantii sindicatului Sanitas recunosc ca pe multe sectii ale spitalului sunt salarii frumoase, obtinute , spun ei, dupa multi ani de munca, examene care atesta o pregatire profesionala temeinica si pentru conditii de munca cu un grad mare de periculozitate. Insa sunt situatii in care oameni cu aceeasi vechime si pregatire de acelasi nivel iau lefuri mult diferite pentru ca unora li s-au recunoscut examenele promovate iar altora nu. Este si motivul scandalului prin care trece in aceste zile Spitalul Judetean, in care peste 100 de asistenti medicali cer sa li se recunoasca examenul de grad promovat si sa fie salarizati corespunzator. 
 
„Nu poti lua in discutie o baza legala de salarizare, recunoscuta la nivel national si aplicata in toate spitalele tarii, pentru a te apara in situatia in care nu respecti, nu recunosti un drept salarial recunoscut in toata tara”, spune Lenuta Pancu, vicepresedinta Sindicatului Sanitas, la nivel de judet.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.