SALARIILE PROFESORILOR CRESC, din aceasta luna. Cresc si in SANATATE. La ce nivel ajung?

De la inceputul acestei luni a intrat in vigoare actul normativ care le mareste salariile cadrelor didactice. Este vorba de OUG nr. 20/2016 pentru modificarea și completarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Asadar, se modifica, prin acest document, sistemul de salarizare din invatamant si din sanatate. E o crestere care are scopul de a elimina inechitatile salariale in cele doua importante sectoare bugetare si de a da putere reala principiului „la munca egala, plata egala”. Asta inseamna ca personalul care primea pana acum un salariu mai mic decat cel stabilit la nivel maxim, va fi salarizat la acest nivel superior, atat timp cat isi desfasoara activitatea in conditii similare. 
 
Concret, in SANATATE, salariul de baza al unui MEDIC primar din unitatile clinice (inclusiv medic primar dentist), va porni de la 4.100 de lei, pentru cel cu gradatia 0, si va ajunge pana la 5.105 lei, pentru cel cu gradatia 5, indiferent de orasul in care profeseaza acesta.
 
In acelasi timp, un medic aflat in primul an de rezidentiat va fi recompensat cu cel putin 1.914 lei, urmand ca din cel de-al patrulea an de rezidentiat sa primeasca un salariu de 2.463 de lei.
 
Conform aceluiasi principiu al echitatii, farmacistii debutanti vor fi remunerati cu sume cuprinse intre 2.036 (gradatia 0) si 2.535 de lei (gradatia 5). Salarii mai mari vor primi farmacistii specialisti, astfel: cuantumul minim va fi de 2.426 de lei, iar cel maxim de 3.021 de lei.
 
Referitor la asistentii medicali, actul normativ stabileste salarii pornind de la 1.623 de lei pentru cei debutanti (gradatie 0) si care ajung la 2.021 de lei pentru cei cu gradatie 5. Asistentii medicali cu studii postliceale vor primi cel mult 2.441 de lei lunar, in timp ce asistentii medicali principali vor primi salarii cuprinse intre 2.760 de lei (gradatie 0) si 3.437 de lei (gradatie 5).
 
IN INVATAMANT
 
Va fi o crestere in doua transe, prima incepand cu august 2016, iar a doua in decembrie 2017.
 
Ca in cazul tinerilor absolventi de medicina, si profesorilor debutanti le va fi acordata o crestere suplimentara de 10% a salariilor, fata de restul functiilor, in vederea cresterii atractivitatii carierei in sistemul de invatamant.
 
Pentru un profesor cu studii superioare debutant, salariul va fi cuprins intre 1.700 si 2.117 de lei, in timp ce un profesor cu studii superioare de lunga durata, grad didactic I, cu o vechime de pana in sase ani va fi remunerat cu un salariu de baza cuprins intre 1.896 si 2.361 de lei. Pentru aceeasi functie si acelasi grad didactic, dar cu o vechime in invatamant intre sase si zece ani, cadrele didactice vor primi salarii de baza ce pornesc de la 2.231 de lei si ajung la 2.461 lei. Cei cu o vechime de cel putin 40 de ani vor avea un salariu de baza de 3.608 lei.
 
Actul normativ prevede totodata ca pentru personalul didactic de predare, de conducere, indrumare si control, dar si pentru personalul auxiliar, la salariul de baza se adauga urmatoarele sporuri si indemnizatii:
 
– indemnizatie pentru invatamantul special, care se determina prin aplicarea procentului de 15% la salariul de baza;
– gradatie de merit, care se determina prin aplicarea procentului de 25% la salariul de baza;
– indemnizatie pentru activitatea de dirigentie, respectiv indemnizatie pentru invatatori, educatoare, profesori pentru invatamantul primar sau prescolar, care se determina prin aplicarea procentului de 10% asupra valorii rezultate din insumarea salariului de baza cu indemnizatia pentru invatamantul special si cu gradatia de merit.
 
Un invatator sau o educatoare aflati la debut vor fi remunerati cu sume cuprinse intre 1.495 si 1.862 de lei, in timp ce o persoana ce ocupa aceeasi pozitie, dar are o vechime intre unu si sase ani si grad didactic definitiv va primi intre 1.515 si 2.288 lei. Cuantumul maxim al salariului de baza pe care il va putea primi o invatatoare sau o educatoare va fi de 2.889 de lei si se va aplica celor ce au o vechime de peste 40 de ani in munca si detin gradul didactic I.
 
In ceea ce priveste sistemul universitar, un profesor universitar cu vechime in invatamant intre sase si zece ani va avea un salariu de baza intre 2.991 si 3.465 de lei, care va creste gradual, in functie de vechime, ajungand, in cazul persoanelor cu peste 40 de ani la catedra facultatilor la suma de 6.935 de lei.
 
Salariul unui conferentiar universitar nu va putea fi mai mic de 2.460 de lei (vechime de pana in sase ani), pe cand cei ce au cel putin 40 de ani vechime vor primi 4.471 de lei.
 
Din 2017, ar urma sa se acorde si bonusuri de performanta in sanatate, iar din 2018 si in invatamant. 
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.