Home Social SALARIZAREA BUGETARILOR, pe principii noi! Restructurare si SPORURI altfel acordate

SALARIZAREA BUGETARILOR, pe principii noi! Restructurare si SPORURI altfel acordate

Salarizarea bugetarilor a constituit motivul unei noi intalniri intre reprezentantii sindicatelor si ai Ministerului Muncii. A-au prezentat principiile pe care se va basa salarizarea bugetarilor in urmatorii ani.

Principiile care vor sta la temelia Legii salarizarii unitare sunt legate de 7 aspecte:
 
– finantare
 
– reforma sectorului public
 
– caracter unitar
 
– echivalente
 
– sporuri
 
– beneficii nesalariale
 
– salariul minim şi raport maxim/minim. 
 
Despre FINANTARE, reprezentantii Ministerului Muncii spun ca alocarea bugetara este gandita deja, dar ca in situatia in care sindicatele vor forta o marire a acestei alocatii, asta s-ar putea face doar cu costuri pentru buzunarele populatiei, cel mai probabil cu taxe mai mari.
 
„Scenariul realist pentru cresterile salariale din urmatorii 5 ani presupune o alocare bugetara de circa 14 mld lei suplimentar impactului masurilor din 2016. Pe baza datelor actuale, orice depasire a plafonului de 14 mld lei presupune:
– Fie deficit bugetar mai mare de 3% (dobanzi mai mari pentru populatie s.a.)
– Fie taxe mai mari (cu impact direct tot asupra populatiei)”, scrie in documentul Ministerului Muncii. 
 
REFORMARE, nu DISPONIBILIZARE, iar SPORURILE acordate pe baza performantei 
 
„Reforma include regandirea anumitor structuri pentru cresterea eficientei (e.g. angajatii trec de la lucrul cu hartii la lucrul cu oamenii – debirocratizare)”. 
 
„Reforma nu vizeaza taierea sporurilor, ci doar simplificarea logicii acestora si incurajarea performantei
• Principiul de baza este ca sistemul de salarizare se bazeaza pe salariul de baza, iar sporurile se adauga marginal la acesta
• Sporurile se consolideaza in doua mari categorii 
 
– Sporul de conditii: in suma nominala – nu se vor mai da sporuri procentuale raportate la salariul de baza (se elimina discriminarea la conditii de munca egale, sporuri inegale)
– Sporul de performanta: pana la 30% din salariul de baza. Ponderea sporului in castigul net va fi mai mica la functiile de executie decat la cele de decizie, pentru echitate”, propune ministerul de resort. 
 
Salariul de referinta pentru Legea Salarizarii Unitare va fi salariul minim, respectiv 1.250 lei, raportul maxim/minim propus fiind 15:1, fata de 17:1 in prezent. 
 

Exit mobile version