Proiectul noii Legi a salarizarii bugetarilor, pregatit de Ministerul Muncii, prevede cresteri salariale in special in Sanatate, dar si in Educatie si Administratie publica, in aceste sectoare ceva mai mici decat in sistemul de sanatate.
Astfel, sindicatele din Educatie si Administratie publica si-au anuntat deja indignarea. Vor majorari ca in Sanatate. In proiect se aduc, ca noutate – BONUSURI de performanta.
Ce isi propune noul proiect: corectarea pe orizontala si verticala a structurii salariale in Sanatate, rezolvarea disfunctionalitatilor de incadrare pentru toate familiile ocupationale, cresterea echitatii salariale in administratia publica centrala si introducerea de bonusuri de performanta pentru Sanatate si Educatie.
Astfel, Guvernul aduce remuneratii egale pentru persoane pe aceleasi functii, cu aceeasi vechime si cu aceleasi atributii in cadrul aceleiasi unitati (ex. spital, scoala, sectie politie, primarie etc.)
Potrivit proiectului, salariile din administratia publica centrala vor ajunge la nivelul de 70% din SGG.
Atentie : nu toti bugetarii ar avea parte, potrivit proiectului, de cresteri salariale, ci doar aproximativ un sfert din totalul acestora.
In Sanatate, se pregatesc cele mai mari cresteri salariale din sistemul bugetar. Pentru unii angajati din acest domeniu, cresterea va ajunge si la 1000 de lei, tocmai pentru eliminarea inechitatilor. Salariile debutantilor ar urma sa creasca cu circa 10%.
In schimb, sindicatele din Educatie si-au anuntat nemultumirea, considerand ca importanta sociala a acestei categorii profesionale a fost din nou desconsiderata. La negocieri li s-ar fi promis celor care lucreaza in sistemul educational aceleasi majorari ca si in sistemul sanitar.
BONUSURI de PERFORMANTA – pentru cei ce lucreaza in Sanatate si Educatie.
Ordonatorii principali de credite pot acorda premii anuale, semestriale si trimestriale, in limita a 2% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevazut in statul de functii, cu incadrare in fondurile aprobate prin buget, in conditiile indeplinirii criteriilor de performanta. Criteriile de performanta se vor elabora de catre ministere. Sumele neutilizate in cursul unui trimestru pot fi acordate in perioadele urmatoare, in cadrul aceluiasi an bugetar. Rezerva de performanta de 2% nu poate fi utilizata in absenta cadrului de evaluare a performantei mentionat mai sus.
De la 1 ianuarie 2017 ar urma sa se introduca si pentru personalul didactic auxiliar.
Sindicatele din administratie sunt nemultumite ca principalele cresteri salariale ii vizeaza pe cei care lucreaza in administratia centrala si nu pe angajatii din teritoriu.
Impactul bugetar al ordonantiei este de 2,29 miliarde de lei, din care 1,17 miliarde – impactul inechitatilor din sistem, 1 miliard – impactul reformei in sanatate si – 374 de milioane – rezerva de performanta pentru educatie si sanatate.
Iata cateva exemple privind salariul mediu pe ramuri bugetare, potrivit noului proiect :
– salariul de baza mediu in aparare si ordine publica va fi de 1.546 lei, iar castigul mediu va fi de 2.594,8 lei
– salariul de baza mediu in cultura va fi de 2.201 lei, iar castigul mediu va fi de 2.297,57 lei
– salariul de baza mediu in cercetare va fi de 3.719 lei, iar castigul mediu va fi de 3.822,20 lei
– salariul de baza mediu pentru invatamantul auxiliar didactic va fi de 4.510 lei, iar castigul mediu va fi de 4.680,55 lei
– salariul de baza mediu pentru invatamantul didactic preuniversitar va fi de 2.653, iar castigul mediu va fi 2.706,58 lei
– salariul de baza mediu in invatamantul didactic universitar va fi de 4.032 lei, iar castigul mediu va fi 4.233, 21 lei
– salariul de baza mediu in diplomatie va fi de 6.852, iar castigul mediu va fi de 8.140,97 lei
– salariul de baza mediu in justitie va fi de 5.572 lei, iar castigul mediu va fi de 7.215, 58 lei
– salariul de baza mediu in asistenta sociala va fi de 1.362, iar castigul mediu va fi de 1.498, 20 lei
– salariul de baza mediu in sanatate va fi de 2.172 lei, iar castigul mediu va fi de 3.066 lei