Home Social Sambata sunt MOSII de VARA. Traditii care se leaga de aceasta zi

Sambata sunt MOSII de VARA. Traditii care se leaga de aceasta zi

Pentru ca se tin in preajma Rusaliilor, romanii au legat cumva Mosii de aceasta mare sarbatoare, astfel ca denumirea Mosii de Rusalii se foloseste destul de des.

Se stie ca pe parcursul anului exista doua zile dedicate cultului mortilor: Mosii de iarna, sarbatoriti in fiecare an, in ziua de sambata dinaintea duminicii Infricosatei Judecati, si Mosii de vara.
 
TRADITII legate de aceasta zi:
 
– se dau de pomana vase de lut sau de portelan, cani, strachini si vase de lemn, impodobite cu flori si umplute cu lapte, vin sau apa.
 
– in unele sate bucovinene au loc ritualuri de pomenire mai ales in cimitire, unde mormintele sunt curatate si impodobite din vreme. La portile cimitirelor se intind mese pline cu colaci si vin, impodobite cu flori si frunze de tei. Au loc slujbe de pomenire, oficiate de preot, dupa care acesta sfinteste fiecare mormant.
 
– la sate, dar si la orase, ofrandele se impart mai ales saracilor si strainilor. Se spune ca nu e bine sa dai pomeni rudelor.
 
– Este bine ca mancarea data de pomana sa fie calda, sau macar un fel, deoarece mirosul bucatelor calde ii satura pe cei de dincolo.
 
– In multe localitati din Muntenia, pomana care se da pentru sufletele rudelor adormite este pusa indeosebi in vase de lut noi. Acestea trebuie umplute cu mancarea si bautura preferata de raposati.
 
– Se dau de pomana cani, iar toarta acestora se impodobeste cu flori si cirese. De asemenea, canile daruite de pomana trebuie umplute cu vin, cu suc sau cu apa indulcita cu miere.
Traditia spune ca la Mosii de vara toti mortii se duc pe Valea cu Dor, unde fiecare gaseste bucatele primite de pomana pana la Rusalii. Cine nu gaseste pomana se retage trist in mormint tinand in brate crengi cu flori de tei.
 

De Mosi se aduc la biserica frunze de nuc si ramuri de tei, care dupa ce sunt binecuvantate de preoti, se pun la icoana pentru a ocroti gospodaria de paguba si boala. In unele zone florile de tei sunt folosite ca remediu impotriva surzeniei, scrie Libertatea.ro.

 
In ziua Mosilor de vara, femeile nu trebuie sa munceaca. Se spune ca celor care nu respecta datina, le amortesc mainile si nu mai au spor la munca.
 
Pentru a scapa de necazurile provocate de furtuni si ploi  e bine sa arunci in curte, din pragul casei, o crenguta cu flori de tei sfintita la biserica in ziua Mosilor de vara.
 
De asemenea, ca sa nu ai probleme este bine sa dormi in propria locuinta.
 
Femeile nu au voie sa tricoteze sau sa toarca, pentru ca toti colacii dati de pomana nu vor ajunge la cei pomeniti, mai spune traditia.
 
Daca ploua in ziua Mosilor de Vara, recolta anului va fi foarte bogata.
 

Exit mobile version