Medicii specialisti de la cabinetele din ambulatorii au motive de bucurie. Actualii factori de decizie din sistem au hotarat ca trebuie sa directioneze mai multi bani catre medicina din ambulatoriu.
Cu 50 la suta s-a majorat bugetul pentru acest segment al medicinei, comparativ cu anul trecut. Cel putin acestea sunt promisiunile ministeriale.
„Declaratiile ministrului la intalnirea cu reprezentantii Asociatiei Pacientilor Cronici din Romania lasa de inteles ca masura luata este pentru reechilibrarea sistemului de sanatate. Parerea noului ministru, care se va reflecta in politica din sistem in urmatoarea perioada, este ca spitalele mananca prea multi bani si ca sunt in continuare si internari fictive, iar in aceste conditii ar fi ideal ca o parte dintre pacienti sa nu mai ajunga in spital, ci la medicul specialist din ambulatoriu”, a declarat medicul Radu Minu.
Dupa anuntarea noilor prioritati, se pare ca trierea pacientilor pentru internare in spital va fi si mai drastica in anul 2013. Pe de o parte reprezentantii spitalelor spun ca populatia este tot mai bolnava si nu fac fata numarului mare de pacienti care au nevoie de internare, iar de cealalta parte, noua conducere a Ministerului Sanatatii vrea sa se faca internari mai putine iar bolnavii sa se adreseze mai mult pentru consultatii si tratamente in ambulatorii. Cu toate acestea, la multe cabinete din ambulatorii pacientii stau pe liste de asteptare cu saptamanile. La deschiderea ghiseelor unde se dau bonurile de ordine, randurile sunt formate inca dinainte ca acestea sa se deschida. Cu toate acestea, economistul ajuns la conducerea Sanatatii, Eugen Nicolaescu; este de parere ca accesul mai bun la serviciile medicale ar putea fi realizat prin dirijarea pacientilor catre cabinetele specialistilor din ambulatoriu. „Medicul are ghiduri, protocoale, dar noi trebuie sa ii cream cadrul prin care acest lucru se poate realiza. Cred ca prin reechilibrarea sistemului, putem face un acces mai bun la serviciile medicale”, anunta ieri ministrul.