SANATATE: De ce ti se bate ochiul, tresari in somn sau ai carcei

Tresaritul in somn, carceii, sughitul, spasmele ochilor si senzatia de urechi infundate afecteaza atat copiii, cat si adultii.

1. Spasmul pleoapelor

Din cauza stresului, oboselii, a consumului excesiv de tutun si cofeina sau din cauza lipsei de calciu, se pot produce spasme ale muschilor pleoapelor. Daca aceste spasme nu inceteaza si sunt tot mai puternice, poate fi vorba despre blefarospasm, o afectiune neurologica care include miscari involuntare ale muschilor din jurul ochilor. In acest caz este recomandat sa faceti un consult la medic.

2. Tresaritul in somn

Tresaritul in somn se produce din cauza nervilor si a creierului, care incearca sa se relaxeze. O intrerupere a mesajului de relaxare, transmis de creier organismului poate provoca tresarirea membrelor sau a capului. Nu puteti face nimic pentru prevenirea acestor spasme. Devin motiv de ingrijorare atunci cand se intampla des.

La bebelusi, reflexul de tresarire este oarecum fiziologic pana in sase luni si se numeste reflexul moro. Este foarte des intalnit. Dupa sase luni daca tresaririle acestea sunt destul de dese si puternice in somn, poate sa fie totusi manifestarea unei afectiuni, cum ar fi afectiunea sistemului nervos central sau chiar epilepsie. Mai pot aparea niste spasme mioclonice in timpul somnului la bebelus care se manifesta printr-un tremur brusc al corpului. Daca sunt foarte puternice, pacientul este dirijat catre neurolog. Uneori pot sa apara ceea ce se numesc anumite tremuratori datorita unor vise. Si copiii mici pot sa aiba anumite vise, sa scanceasca, sa aiba un tremur al manutelor, al picioarelor si sa nu fie neaparat o afectiune. De obicei sunt inofensive, insa se mai pot asocia la aceste semne anumite simptome, de exemplu cum ar fi buzele si pieptul sa se invineteasca sau sa nu reactioneze cand vorbesti cu el sau cand incerci sa-l trezesti. Cand incerci sa-l trezesti este ca si cum ar fi inconstient sau tresarirea dureaza mult si nu inceteaza dupa ce pui mana pe el si incerci sa-l calmezi sau are o respiratie foarte rapida, peste 60 de respiratii pe minut sau face zgomote puternice in timpul somnului. In aceasta situatie, parintele trebuie sa se adreseze medicului cardiolog pentru ca poate sa fie si o afectiune cardiaca.

In cazul adultilor pot sa apara aceste tresariri in timpul somnului la intoxicatia cu cofeina, intoxicatia cu alcool, pe fondul stresului si in sindromul de apnee in somn (o afectiune a aparatului respirator caracterizata prin pauze respiratorii repetate, frecvente in timpul somnului).

3. Carceii

Carceii sunt o problema des intalnita. De obicei, acestia apar atunci cand organismul nu are suficient calciu. Carceii apar cand sunt hipocalcemii, apar in momentul in care sunt si tulburari circulatorii, o lipsa de oxigenare la nivelul tesuturilor, dar pot aparea si in cadrul unor afectiuni neurologice. Uneori carceii pot fi confundati si cu convulsiile pe care le are un pacient care are epilepsie. Sunt carcei care apar in repaus sau sunt aceste crampe musculare care apar dupa o distanta la mers, un mic efort. Ei se calmeaza prin repaus, mai ales cand e vorba de tulburari circulatorii. Carceii se calmeaza prin ingestie de calciu sau masand zona respectiva. Un dus cald sau fierbinte poate ajuta la relaxarea muschilor si la alinarea durerilor. O alta modalitate de a scapa de carcei este sa pui un pachet de gheata pe zona respectiva. Daca ai carcel la talpa, intinde piciorul drept si apoi trage degetele de la picioare spre cap si maseaza usor zona.

4. Sughitul

Sughitul este manifestarea clinica a contractiilor spastice aparute la nivelul diafragmei, contractii ce se repeta de mai multe ori pe minut. Sughitul este o actiune involuntara, reflexa, spasmul muscular care sta la baza sughitului determinand patrunderea aerului in plamani, aceasta fiind ulterior oprita brusc prin inchiderea epiglotei. El poate sa apara in episoade scurte sau in episoade prelungite. Este frecvent intalnit la copilul sugar datorita imaturitatii de centrii nervosi. De obicei, la sugar pentru a-l calma se dau cateva picaturi de lamaie. La sugar trebuie sa avem grija dupa ce mananca, pentru ca el inghite odata cu laptele foarte mult aer si atunci din cauza aceasta se poate declansa acest reflex. Dupa ce mananca trebuie sa avem grija sa-l tinem un pic in sus si sa-l masam pe spate, pentru a elimina aerul.

In cazul adultilor, sughitul poate fi din cauza ingestiei de aer. De asemenea, si la cei care consuma alcool se poate declansa acest reflex. Stresul poate determina si el episoade de sughit. Sughitul poate sa fie expresia si a unor afectiuni ale sistemului nervos central sau poate sa apara si ca urmare a lezarii nervului frenic sau a nervului vag. In momentul in care este un sughit cronic, trebuie investigat, trebuie facuta o examinare imagistica a acestei zone a toracelui. El se mai poate datora si unor tulburari de natura metabolica, cum este scaderea de sodiu, scaderea de calciu, scaderea de potasiu, hiperglicemiile, febra, cresterea ureei in sange. Sunt si medicamente care pot sa determine sughit. Tinerea respiratiei si dupa aceea o respiratie frecventa sau respiratia intr-o punga de hartie ar fi la dispozitia tuturor. Ca medicatie, clorpromazina este medicamentul de prima alegere si mai sunt si tranchilizante ca fenitoina, carbamazepina.

5. Urechile infundate

Senzatia de urechi infundate poate sa ascunda, printre altele, o afectiune grava cum ar fi otita. In cele mai multe cazuri, acest disconfort poate fi cauzat si de dopurile de cerumen, de raceli sau poate sa apara odata cu diferentele de altitudine. Urechile infundate apar de obicei in afectiuni de acest nivel cum sunt otitele sau raceala. De asemenea, apar cand sunt modificari de presiune. Solutia este sa deschizi gura si sa inghiti aer pentru a se egaliza presiunea.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.