SANATATE: Reintregirea salariala pe banii bolnavilor

In Sanatate, salariile angajatilor au fost reintregite fara ca guvernantii sa fi dat un ban in plus unitatilor medicale. Zeci de miliarde de lei vechi s-au luat pana acum dintr-un buzunar si s-au pus in altul. Mai exact, din acelasi buget, s-au mutat sume de bani care trebuiau sa fie pentru cheltuieli cu medicamente, materiale sanitare sau cu hrana bolnavilor si s-au trecut la salariile angajatilor. O pacaleala care acum sta sa explodeze.

Unii se gandesc ca este momentul sa ceara totusi guvernantilor banii pentru majorarea salariala care a „a dat bine” la imaginea USL. Sala de judecata pare sa fie locul cel mai potrivit pentru reglarea acestor probleme.

USL si-a facut campanie electorala cu promisiuni in primul rand pentru bugetari si pensionari. Bugetarilor le-a promis reintregirea salariilor, dupa ce acestea fusesera taiate drastic de guvernantii portocalii. Doar ca, ajunsi la putere, USL-istii si-au dat seama ca, intr-adevar, nu ar prea fi de unde acorda fondurile pentru reintregirea salariilor in sistemul bugetar.

In sistemul sanitar „s-au descurcat destul de bine”. Mai exact, nu au dat niciun ban in plus la buget. Iar tot ce s-a dus pe cresterea cu 15 procente, in doua transe, a salariilor din sistemul sanitar, s-a adaugat de fapt din acelasi buget cu care functionau unitatile medicale pana atunci. Cel putin asa s-a intamplat la Spitalul Judetean „Mavromati” din Botosani.

In zadar au asteptat cei din conducerea unitatii medicale sa vina vreun ban in plus pentru cheltuielile cu reintregirea salariilor. Nu s-a intamplat asa, si astfel s-a ajuns ca in bugetul unitatii medicale, cheltuielile cu salariile sa ajunga la aproape 90 la suta, de la mai putin de 70 la suta din buget, inainte de „marinimia” guvernantilor.

Nu spune nimeni ca nu era necesara aducerea salariilor la nivelul de dinaintea taierii cu 25 de procente. Ba chiar s-ar fi impus si o majorare salariala, nu doar o reasezare la vechiul nivel. Dar asta trebuia sa se faca la acel moment cu acordarea banilor pentru aceasta reparatie bugetara. Sau macar acum sa se trezeasca guvernantii ca a pune cateva procente in plus la salarii inseamna sa dai si bani pentru acest lucru.

Pentru ca, in cele din urma, minciuna guvernantilor se intoarce tot impotriva salariatilor din sistemul sanitar, pe langa faptul ca pacientilor li s-a taiat serios portia de drepturi in spitale. Asa se explica de ce acum sunt spitale judetene care nu mai reusesc sa se descurge cu bugetul. La Spitalul „Mavromati” inca se pune in discutie taierea unor sporuri ale angajatilor pentru ca spitalul sa nu se ingroape iar in datorii.

Lucrurile s-ar rezolva insa daca Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ar aloca fondurile pentru acele 15 procente adaugate la salariile trunchiate.

La Spitalul Judetean „Mavromati” din Botosani s-au facut si calculele privind suma pe care ar trebui sa o primeasca unitatea medicala daca s-ar acorda banii pentru reintregirea salariala, cu care s-au laudat guvernantii. Este vorba de 7.518.204 lei, insemnand mai mult de 75 de miliarde de lei vechi, bani reprezentand efortul financiar pe care l-a facut unitatea medicala din momentul primei indexari, cu 7.5 la suta a salariilor, si pana in momentul de fata.

„Noi avem in intentie sa deschidem actiune in instanta pentru recuperarea acestor bani. Este o suma care ar scoate spitalul din griji. Astept sedinta Comitetului Director si voi solicita acordul acetuia pentru actionarea in judecata a Ministerului Sanatatii si a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate”, a declarat Victor Nitu, juristul Spitalului Judetean „Mavromati”.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.