Sanatatea in coma profunda! Gata cu angajarile, cer guvernantii, asistentii transformati in roboti!

Gata cu angajarile, cer guvernantii, asistentii transformati in roboti!

Dupa alegerile parlamentare din decembrie 2016, PSD, in alianta cu ALDE, au obtinut guvernarea. Si cum in programul de guvernare aveau prevazut marirea salariilor cadrelor medicale, guvernul PSD a dat drumul la robinetul cu bani. Dar, buba e in alta parte. Nu rezolva marea durere a sistemului sanitar.
Cu doar atat nu se rezolva problemele din sistemul de sanatate. Se va produce o criza profunda in sistem, o coma profunda din care se va iesi foarte, foarte greu. Iar semnele ca aceasta criza va avea loc cat de curand se vad, se cunosc de cei care lucreaza in sistem. Din sistem vin semnale, dar nu suficiente. Se castiga bine, multumitor, asa ca lucrurile merg in virtutea inertiei.

Marea problema este subdimensionarea personalului in unitatile spitalicesti. Exista sectii unde personalul acopera doar 30% din necesar! Asta in conditiile in care Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 1224/2010, care aproba normativul de personal, prevede ca, de exemplu, o asistenta medicala care lucreaza intr-o sectie de Neurochirurgie sau intr-una de Terapie Intensiva trebuie sa aiba grija de 2, maxim 4 pacienti.

Subdimensionarea personalului intr-o sectie medicala am simtit-o pe propria piele. Internat pe o sectie din cadrul Spitalului Judetean „Mavromati” Botosani (nu vreau sa dau numele sectiei pentru a nu crea probleme salariatilor de acolo, mai ales ca isi fac treaba foarte bine) am avut ocazia sa vad cum pe tura de noapte lucra doar o singura asistenta medicala. Si in acea noapte erau zeci de pacienti internati, plus ca vreo doi, probabil din cauza durerii, erau mai recalcitranti. Din cauza asta si tratamentul s-a decalat cu peste o ora.

Si asta se intampla in majoritatea unitatilor medicale. Angajatii stiu, dar le este frica sa vorbeasca. Normal, dupa ce ti s-a marit leafa consistent nu se merita sa-ti risti job-ul. Managerii stiu, dar nu pot face nimic. Pentru ca au un buget. Iar acesta este deja depasit in urma maririlor salariale. Iar aceste mariri au creat alte probleme in spitale, mai ales ca multe din ele reusisera sa iasa la liman inainte de aceste masuri. Acum, aproape tot bugetul este inghitit de salarii, fondurile pentru medicamente s-au subtiat consistent, iar in ceea ce priveste materialele pentru curatenie si pentru dezinfectie este pe principiul „cu economie”.

Asadar din cauza bugetului nu se pot face angajari in unitatile medicale, iar majoritatea personalului medical lucreaza mult sub normativ. Aceste realitati duc spre nenorociri. Unii dintre salariati vor cadea psihic si fizic, iar pacientii nu vor putea beneficia de un serviciu medical de calitate, ci de unul facut pe fuga si poate cu foarte mica atentie. Nu stiu daca in intreg sistemul este aceeasi situatie. Dar cu cati angajati din spital am vorbit, toti mi-au spus ca lucreaza ca niste roboti, ca sunt epuizati si ajung acasa terminati dupa orele de serviciu. Nici nu apuca bine sa se odihneasca si o iau de la capat. Aproape ca nu mai au viata personala.

Solutii exista, dar la cum arata perspectiva bugetului pe anul viitor situatia va fi si mai rea. mai nou, Guvernul Tudose a anuntat blocarea angajarilor in sistemul bugetar.

Adrian DIMITRIU

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.