Diferentele mari constatate la notarea unor lucrari ale absolventilor de liceu care au sustinut examenul de bacalaureat in acest an impun sanctiuni pentru acei profesori care, gresind notarea, le-au dat emotii extreme tinerilor si familiilor acestora dupa afisarea rezultatelor la acest important examen.
Se pare insa ca aceste sanctiuni pregatite profesorilor nu vor fi nici pe departe pe masura clipelor de deznadejde prin care au trecut acei tineri care si-au vazut notele ce nu bateau cu realitatea din lucrari.
Zece profesori evaluatori botosaneni sunt anchetati disciplinari din cauza diferentelor mari de la notarea lucrarilor corectate de ei la bacalaureatul din sesiunea iunie-iulie 2015.
Reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Botosani sustin ca aceste sanctiuni ar insemna, cel mai probabil, interzicerea participarii in comisiile de Bacalaureat, un an sau doi, cel mult. Acesta este propunerea venita din partea Comisiei judetene, in conformitate cu metodologia de organizare si desfasurare a examenului de Bacalaureat, propunere care a fost prezentata Consiliului de Administratie al Inspectoratului Școlar.
Reamintim ca sunt sase lucrari cu diferente de notare mai mari de 1,5 puncte. Patru lucrari sunt la Limba si Literatura Romana, una la istorie, la care a fost de fapt o eroare la calculul mediei, si una la geografie, cu o diferenta de notare de 2 puncte.
Profesorii sunt si ei oameni, la astfel de evaluari totl se face sub presiunea timpului si erorile sunt rezultatul oboselii lor, spun reprezentantii sindicatelor cadrelor didactice, in apararea profesorilor evaluatori.
„Ar trebui un timp mai mare, o metodologie de notare pusa la punct. Exista un barem, cele mai mari diferente sunt la romana. Baremul nu este suficient de clar, acesta ar trebui sa fie pus mai bine la punct, mai detaliat”, considera Iuliana Nacu, presedinta filialei botosanene a Sindicatului Invatamantului Preuniversitar.