Cu numai cateva zile in urma, conducerea Ministerului Sanatatii a trimis spitalelor o nota prin care a dispus retragerea din uz a sapunului Maxil. Cateva loturi din acest sapun erau contaminate cu o bacterie periculoasa: SERRATIA, bacterie care poate produce afectiuni mortale.
„Ca urmare a identificarii intr-un spital a unei contaminari masive microbiene a sapunului bacterian Maxil produs de SC Romchim Romania SRL, se recomanda unitatilor sanitare sa nu utilizeze acest produs biocid provenit din loturile 729, 409, 225”, arata adresa MS trimisa directiilor de sanatate publica (DSP).
Suspiciunea ca sapunul ar fi infectat a pornit de la Spitalul Elias, unde doi pacienti, un bebelus si un bolnav de cancer s-au infectat.
„Ne-am intrebat de unde putea sa apara infectia cu Serratia. Fireste ca ne-am dus cu gandul la sapunul dezinfectant, sapun lichid, pe care il avem in dotare din martie 2014, castigator la licitatia pentru materiale de dezinfectie” , a spus, pentru mediafax.ro, directorul medical de la Spitalul Elias, Dana Safta.
Produsul era folosit de personalul medico-sanitar, inclusiv de cel din salile de operatie – chirurgi, asistente de sala, medici anestezisti -, acestia din urma trebuind, conform indicatiilor de folosire a sapunului, sa il aplice de doua ori pe maini, inainte sa isi puna manusile din latex.
Au fost recoltate probe din toate flacoanele aflate in uz, precum si din unele care erau sigilate.
„Ele se aflau in curs de utilizare pretutindeni: in blocul operatoriu, in sectiile care au paturi si pacienti, in cabinetele de examinare, in laboratoare, pretutindeni. Surpriza maxima: in toate aceste flacoane a fost identificata Serratia”, a mai spus Safta.
Au fost trimise la Institutul Cantacuzino probe din toate cele 34 de flacoane aflate in uz si din patru flacoane sigilate, alese intamplator si s-a confirmat existenta acelorasi tulpini in toate probele.
„La o solutie antiseptica incarcatura de germeni trebuia sa fie zero, iar la sapunul Maxil era de ordinul milioanelor”, a mai spus directorul medical.
Produsul a fost retras imediat.
Nu ma mira din moment ce la licitatie sunt acceptate ofertele cele mai avantajoase din punct de vedere economic ignoirandu-se total masurile sanitare…
anul trecut am fost internata in alt spital in care era curatenia era asigurata de o firma de cleaning. care din cate am vazut folosea aceeasi carpa pt. sters chiuveta masa care trebuia sa fie f. curata si pe care arau puse branulele seringile si alte materiale necesare postoperator, si niste mopuri ciufulite de ramanea o dara de mizerie atunci cand erau folosite . Dupa ce au sters pervazul am dat si eu cu un servetel pt. ca nu aveam incredere in curatenia lor… si surpriza … era o mizerie de am ramas uluita… ce mai lucru de mantuiala . cei care se ocupa cu cleaningul ar trebui responsabilizati nu lasati sa isi faca de cap !!!!!