Home Social SCADE VARSTA de PENSIONARE pentru FEMEI! DOAR pentru unele. Vezi CONDITIA

SCADE VARSTA de PENSIONARE pentru FEMEI! DOAR pentru unele. Vezi CONDITIA

O parte dintre romance vor putea iesi la pensie mai devreme cu doi ani sau cu un an.

Asta daca initiativa legislativa va trece cu bine de votul parlamentarilor. 
 
Nu toate femeile isi pot pune sperante in aceasta lege. Doar cele care au nascut trei sau mai multi copii, pana in 1990. 
 
Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare si au nascut, pana in 1990, cel putin 3 copii pe care i-au crescut pana la varsta de 10 ani ar putea sa beneficieze de reducerea varstei de pensionare cu 1 an daca au 3 copii sau cu 2 ani daca au peste 4 copii, conform unui proiect depus la Senat.
 
Proiectul de lege in acest sens a fost initiat de senatorul PSD Trifor Belacurencu si se afla in dezbatere la Senat.
 
Potrivit proiectului de lege pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, reducerea varstei de pensionare, in cazul femeilor care au nascut cel putin trei copii, pana la data de 1 ianuarie 1990, pe care i-au crescut pana la varsta de zece ani, nu poate fi cumulata cu o alta, varsta de pensionare redusa potrivit proiectului de lege amintit neputand fi mai mica de 55 de ani.
 
In expunerea de motive a proiectului se arata ca o astfel de prevedere a fost introdusa prin ordonanta de urgenta nr. 49/2001, insa prin „adoptarea Legii nr. 263/2010 aceasta prevedere a fost eliminata si s-a creat o nedreptate si o discriminare, deoarece femeile care au nascut mai multi copii si care au iesi la pensie, in baza actului normativ mai sus mentionat, au beneficiat de aceste prevedere, iar cele care au iesi sau care urmenaza sa iasa la pensie in baza Legii 263/2010 nu mai beneficiaza aceasta prevedere”.
 
Initiatorul proiectului de lege, senatorul PSD Trifor Belacurencu, sustine ca prin eliminarea prevederii privind reducerea varstei de pensionare pentru mamele din categoria amintita „nu s-a tinut cont de faptul ca femeile care au ramas insarcinate si au nascut pana in luna octombrie a anului 1990 au fost nevoite sa duca sarcina la termen, deoarece nu existau masuri legale de intrerupere a sarcinii sau de contraceptie”.
 
Acesta mai arata ca, inainte de 1990, femeile care nasteau nu beneficiau de concediu pentru cresterea copilului, ci doar de concediu prenatal si post natal, care insumau 126 de zile.
 
In expunerea de motive semnata de senatorul Trifor Belacurencu se arata ca prin poiectul de lege depus la Senat „se repara o nedreptate facuta femeilor din Romania prin adoptarea Legii nr. 263/2010”.
 
Comisia pentru munca, familie si protectie sociala a Senatului a emis un raport favorabil, cerand, insa, eliminarea prevederii potrivit ca careia „reducerea varstei de pensionare (pentru categoria de mame amintita – n.r.) nu poate fi cumulata cu o alta reducere prevazuta de prezenta lege (Legea nr. 263/2010 – n.r.) sau de legi speciale” si prevederea potrivit careia varsta de pensionare nu poate fi mai mica de 55 de ani.
 
De asemenea, senatorii din comisia sesizata in fond au propus, in raportul emis, ca articolul 55 din Legea nr. 263/2010 sa aiba urmatorul continut: „femeile care au realizat stagiul complet de cotizare si care au nascut cel putin 3 copii, si i-au crescut pana la varsta de 16 ani, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu un an, pentru trei copii si cu doi ani, pentru patru sau mai multi copii”.
 

1 COMMENT

Comments are closed.

Exit mobile version