Scaldatul in locuri neamenajate pentru inot poate ucide! Vezi ATENTIONAREA de la ISU

Vara de vara, zeci de botosaneni isi pierd viata in apele curgatoare sau statatoare de pe raza judetului. Victime ale apelor au fost atât copiii nesupravegheati, cat si persoanele care au consumat alcool inainte de a intra in lacuri, rauri sau canale de irigatie.

Numai anul trecut, pompierii botosaneni au fost solicitati sa intervina pentru recuperarea trupurilor neinsufletite a noua persoane, cu varste cuprinse intre 7 si 77 ani, care s-au inecat in iazurile sau raurile de pe raza judetului.
 
Pentru evitarea tragediilor, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta “Nicolae Iorga” al Judetului Botosani face un apel catre parinti sa-si supravegheze copiii si sa nu-i lase la joaca pe malurile raurilor, lacurilor sau canalelor de irigatii.
 

Totodata, botosanenii sunt sfatuiti sa frecventeze numai locurile special amenajate pentru inot si sa respecte avertizarile privind interzicerea scaldatului in alte zone decat cele autorizate.

 
Asadar, trebuie evitat scaldatul in rauri, lacuri, canale de irigatii sau alte cursuri de apa unde malurile sunt abrupte, curentii sunt foarte puternici, albiile namoloase sau pline de plante, pietre, crengi si trunchiuri de copaci. 
 
Nu sunt indicate nici actele de teribilism prin plonjarea in apa de pe platforme, poduri sau alte constructii. 
 
Cetatenii trebuie sa stie ca nu e bine sa se aventureze in apa cand sunt in stare de ebrietate si ca trebuie sa evite scaldatul seara tarziu sau in timpul noptii. In timpul unor vijelii sau furtuni, scaldatul este interzis.
 
Totodata reamintim primarilor si detinatorilor de acumulari, lacuri si balastiere ca potrivit “Ordinului Prefectului nr. 161 din 25 iulie 2007 privind unele masuri de prevenire a riscurilor de inec sau imbolnaviri datorate scaldatului in locuri periculoase sau ape neavizate sanitar” au obligatia sa identifice si sa monteze panouri de avertizare cu mentiunea “Scaldatul interzis, pericol de inec” in zonele periculoase pentru scaldat sau inot.
 
In acelasi timp se impune desfasurarea unei campanii de constientizare a botosanenilor asupra riscurilor la care se expun atunci cand se scalda in locurile periculoase prin afisarea la primarii, scoli, biserici, piete, dispersare a unor materiale preventive in care sa fie prezentate prevederile actelor normative cu privire la scaldat/inot in locuri periculoase, precum si nominalizarea acestor zone. 
 
De asemenea, pe timpul sezonului estival este necesara intensificarea controalelor privind respectarea regulilor de prevenire si interzicere a scaldatului in locuri periculoase.
 
In cazul pericolului de inec nu trebuie sa va panicati. Trebuie sa va pastrati calmul, sa respirati adanc, sa va odihniti putin, apoi sa inotati spre mal.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.