Home Social SCHIMBAREA LA FATA 2013. Traditii si superstitii

SCHIMBAREA LA FATA 2013. Traditii si superstitii

Ortodocsii serbeaza marti, 6 august, Schimbarea la Fata a lui Iisus Hristos, unul din cele 12 praznice imparatesti, acestei sarbatori, socotita zi de hotar pentru vara, fiindu-i asociate mai multe credinte si obiceiuri.

SCHIMBAREA LA FATA a lui Iisus Hristos are ca semnificatie momentul in care apostolii Mantuitorului, aflati pe muntele Tabor, s-au convins ca acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Sau.

Pe muntele Tabor, pe cand Iisus se ruga, apostolii, molesiti de somn, tresar deodata la o priveliste nemaivazuta: chipul Mantuitorului s-a facut altul, fata Lui stralucea ca soarele, iar hainele Lui se facusera albe ca zapada. Dar, imediat, au parte de un lucru si mai neobisnuit: in aceasta lumina, doi barbati stau de vorba cu Iisus despre patima si moartea Sa in Ierusalim. Este vorba despre marii prooroci ai Vechiului Testament, Moise si Ilie. Semnificatia tainica a acestei sarbatori este vederea lui Dumnezeu si transfigurarea omului, posibilitatea lui de a se indumnezei inca din viata aceasta.

In popor, aceasta sarbatoare este praznuita pe data de 6 august si este privita si ca inceputul toamnei.

Schimbarea la Fata mai este numita in popor si Obrejenia, denumire ce vine din slavona si inseamna transformare, schimbare. Denumirea in limba greaca a sarbatorii este Metamorphosis (transfigurarea). Sfantul Antim Ivireanul o numeste sugestiv Dumnezeiasca Infrumusetare a lui Hristos.

In satele romanesti inca mai este pastrat viu spiritul acestei sarbatori, de care sunt legate o serie intreaga de obiceiuri, traditii si superstitii.

Se spune ca aceia care nu tin aceasta sarbatoare vor fi uscati si galbejiti ca florile care de acum incep sa se vestejeasca. Cine spala haine in aceasta zi va fi napadit de paduchi si plosnite. Fetelor care se spala in aceasta zi nu le mai creste parul, asa cum nu mai creste iarba.

Despre oamenii care nu-si vad umbra capului la rasaritul soarelui, in dimineata zilei, se spune ca vor muri pana la sfarsitul anului.

In aceasta zi nu este bine sa te certi cu nimeni si nici sa fii certat de catre cineva, ca asa vei fi tot anul. Oamenii care se roaga in aceasta zi sa scape de o patima (betie, tutun, preacurvie, etc.) sigur vor fi vindecati. Femeile insarcinate, daca vor tine aceasta zi, vor avea o nastere usoara si copii sanatosi.

Biserica a randuit ca, de sarbatoarea Schimbarii la Fata, sa se faca dezlegare la peste pentru bucuria praznicului, ce are loc in timpul postului Sfintei Marii.

In aceasta perioada sa sfintesc gradinile, boabele de grau pentru semanat, recoltele. Credinciosii duc la biserica prinoase din roadele pe care le au pentru a fi binecuvantate de preot si impartite celor sarmani. De asemenea, viii nu trebuie sa-i uite nici pe cei trecuti in nefiinta, ci sa faca pomana in amintirea si pentru sufletul acestora.

Din 6 august, toamna incepe sa-si intre treptat, treptat in drepturi. De acum inainte, iarba nu mai creste, pasarile se pregatesc sa plece spre tarile calde, insectele se pregatesc sa intre in pamant. Frunzele copacilor incep sa rugineasca. Daca in Ziua Schimbarii la Fata vremea este insorita si placuta, toamna va fi una roditoare si imbelsugata. In schimb, daca ploua, toamna va fi una mohorata. In popor se spune ca, daca in postul Adormirii Maicii Domnului ploua mult, iarna care va veni va fi una plina de ninsori.

Este bine ca, pana la aceasta data, taranii sa termine de cosit si de adunat fanul. De acum incolo iarba si florile doar imbatranesc, diminuand calitatea furajului. Acum se culeg si ultimele plante de leac. In aceasta zi se poate incepe si gustatul boabelor de struguri. Desi inca nu sunt coapte si ti se sterpezeste gura de la ele, traditia le atribuie un rol vindecator si se spune ca sunt bune de leac pentru cei care au intestinele sensibile.

O veche superstitie spune ca nu e bine sa te mai scalzi in apele repezi de munte, ca apele se racesc, iar cerbii vin sa le spurce si creste riscul imbolnavirilor. Tot de acum este bine sa nu se mai doarma afara.

Praznicul Schimbarea la Fata a Mantuitorului Iisus Hristos este prin excelenta sarbatoarea indumnezeirii firii omenesti si a participarii trupului trecator la bunatatile vesnice.

Cei care au sarbatorit Schimbarea la Fata a Domnului (noaptea dintre 18-19 august) pe Muntele Tabor povestesc ca, in timpul Sfintei Liturghii, se coboara asupra manastirii ortodoxe, un nor luminos, care nu are caracteristicile unui nor obisnuit. Norul apare o singura data pe an, intotdeauna in acelasi loc, in directia Nazaretului, si la aceeasi vreme, pana noaptea tarziu.

1 COMMENT

  1. Nustiu unde ati citit voi ca Dl. Isus a fost proroc? Is curios!? Si de cand o lucrare a lui Dumnezeu este prefacuta intr-o traditie plina de magie neagra,(uscare, …), niste erezii pe care nu-s date de Dumnezeu, ci niste ritualuri pagane.Stiu ca in Apocalipsa spune ca cel ce va schimba un cuvant din cei dat de Dumnezeu iadul il va inghite, de aceia spun si eu ca acesta lucrare facuta de Dumnezeu este data ca noi sal recunoastem pe Dl. Isus ca fiul Lui Dumnezeu, nu ca sa creiem niste rituluri.

Comments are closed.

Exit mobile version