Se LEGALIZEAZA „ATENTIILE” in SANATATE! Cum se va proceda la inmanarea SPAGII pentru medic sau asistent medical?

Indignarea medicilor starnita de interzicerea spagii in sistemul sanitar a dus in final la o serie de schimbari benefice breslei oamenilor in halate albe.

Pe langa faptul ca medicii si asistentii medicali vor avea salariile marite cu 25 la suta inca din luna octombrie, deci inainte de finalizarea legii salarizarii in sistemul bugetar, aceste categorii profesionale vor avea si libertatea de a primi „atentii” de la pacienti, insa nu ca pana acum. Asta se va intampla in ciuda faptului ca spaga in sistem a fost declarata ilegala, recent, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.
 
Ce se schimba insa legat de spaga? Pana acum stiam clar: dai atentia medicului sau asistentului medical inainte de a-si face acesta treaba, ca o garantie ca vei avea parte de atentia cuvenita. Nu era lege, dar te simteai mai in siguranta atunci cand, ajuns pe patul de spital, rezolvai si aceasta problema. 
 
Se pare ca lucrurile se vor schimba. Cel putin teoretic, atentia ar trebui sa vina dupa ce pacientul a beneficiat de serviciul medical. Cu alte cuvinte, plata informala se va face la externare sau dupa iesirea din operatie, nu inainte. 
 
Si, mai dau asigurare guvernantii, asa se va rezolva si problema conditionarii actului medical. Plata fiind facuta dupa ce serviciul medical se acorda, nu se va mai putea vorbi de conditionarea serviciului medical de acordarea spagii. 
 
Iar dovada ca atentia vine dupa oferirea serviciului medical va fi facuta cu … chitanta. Pentru ca, orice atentie acordata medicului sau asistentului medical va trebui sa fie insotita de chitanta, altfel va intra la evaziune fiscala. 
 
Probabil vor fi si controale de la Fisc pentru a indeparta evaziunea fiscala din sistem, ceva in genul bacsisului din buzunarele chelnerilor.
 

Urmeaza legislatia care sa permita legalizarea acestor plati, legislatie cu norme de aplicare, asteptate cu mare nerabdare de angajatii din sistemul sanitar. Probabil ca si pacientul va fi cumva obligat sa solicite chitanta pentru spaga data, altfel ar putea deveni complice la evaziunea fiscala.  

 
Pana sa se lamureasca aceste aspecte in cadrul legalitatii, salariile le vor fi marite celor din sistemul sanitar cu 25%, de la 1 octombrie. Decizia a starnit reactia altor categorii bugetare. Profesorii si politistii au fost primii care au cerut sa beneficieze si ei de acelasi tratament in privinta lefurilor, declarand, usor voalat, ca in caz contrar vor trece la actiuni de protest. 
 
„Asteptam cu nerabdare sa vedem cum Guvernul Romaniei, tot prin o ordonanta de urgenta, va decide cresterea salariilor si pentru personalul din invatamant cu data de 1 octombrie 2015. Eu sper ca nu vom fi nevoiti sa apelam la forme de protest”, a declarat Marius Nistor, de la Federatia sindicatelor din Educatie.
 
„Noi solicitam acelasi lucru: sa ni se aplice o majorare a salariului cu 25%, incepand cu 1 octombrie 2015”, a declarat la randul sau Dumitru Coarna, din Sindicatul politistilor.
 
Reactiile erau previzibile si sunt, oarecum, indreptatite. Numai sa nu ne trezim ca si aceste categorii vor cere legalizarea „atentiilor”. Pentru ca, in aceste conditii, de ce nu ar cere si profesorii sa primeasca nestingheriti atentii de la parintii elevilor lor, cadouri sau bani, iar guvernantii sa spuna „da, e legal, dar sa fie cu chitanta”. Ca doar si salariile lor sunt mici. Nu intram, oare, intr-un joc periculos? Si, ca sa privim si mai departe, de ce nu s-ar supara si politistii ca la ei „spaga” este ilegala?
 
Pe de alta parte, reprezentantii medicilor sustin ca ar vrea sa nu mai auda de spaga, dar asta in conditiile in care categoria lor profesionala ar dobandi lefuri pe masura importantei sociale pe care o are.
 
Alianta Medicilor a reactionat printr-un mesaj pe Facebook, in care precizeaza: „Nu vrem legalizarea spagii! Vrem salarii decente si conditii optime sa putem oferi pacientilor un serviciu medical de calitate”.
 
 
 
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.