Se modifica LEGEA SANATATII, cu importante modificari. In vizor sunt si CONCURSURILE pentru anumite POSTURI!

Decidentii din sanatate pregatesc modificari la LEGEA Sanatatii! Concursurile de angajare, pentru anumite posturi, ar putea fi altfel organizate, sustin oficiali ai Ministerului Sanatatii.

Despre faptul ca Legea Sanatatii va suferi modificarie importante peste numai cateva luni a atras atentia recent chiar actualul ministru al Sanatatii, Florian Bodog. Acesta nu a punctat clar ce intentii s-au conturat pentru schimbarile din legislatie, dar a lasat de inteles ca trebuie facut in asa fel incat spitalele judetene „sa fie legate de Ministerul Sanatatii”. Asta si pentru ca sefii spitalelor sa sustina concurs organizat de minister, oficialul semnaland ca multi actuali manageri de spitale nu si-ar merita posturile pe care le ocupa.

„E greu ca, la nivel de Minister, sa gestionez un concurs pentru toate spitalele din Romania. (…) Dupa mine, spitalele judetene trebuie sa fie legate de Ministerul Sanatatii. Vom vedea in noua lege a Sanatatii cum vom face acest lucru”, a declarat Bodog.

Se pare si ca sunt vizate modificari in ce priveste organizarea sectiilor de spital, in sensul ca o mai buna distributie pe sectii a angajatilor ar fi vazuta ca o rezolvare partiala a crizei de personal. Se vorbeste ca sunt sectii cu adresabilitate mica a pacientilor, unde personalul ar mai putea fi redus si transferat pe sectiile aglomerate.

Concursurile pentru angajarea de asistenti medicali, pentru promovarea pe functii la nivelul sectiilor de spital sunt la aceasta data criticate in multe cazuri. Angajarea de personal competent in spitale este vazuta ca o prioritate si ar putea fi monitorizata de la nivelul ministerului.

Revenind la managerii spitalelor, dupa ce Bodog a declarat ca „in Romania, sunt si manageri slab pregatiti”, acesta a mai spus ca toate posturile de manager care tin de Ministerul Sanatatii vor fi scoase la concurs. Deocamdata ministerul nu poate organiza concurs pentru ocuparea posturilor in toate spitalele din Romania.

De slabul management este legata si dotarea cu aparatura sau utilizarea aparaturie existente in unele spitale, care au mari lacune la acest capitol. Exista sapte spitale fara computer tomograf, iar 12 nu au RMN. Totodata, exista 17 angiografe in tara care, in marea lor majoritate, nu sunt folosite din cauza lipsei de consumabile.

„Am solicitat o informare daca exista echipamente achizitionate, dar care nu sunt folosite. Sunt 17 echipamente de angiografie care stau in mare parte nefolosite, pentru ca ele au fost cumparate pe proiecte de cercetare si nu s-au achizitionat consumabile”, a mai spus Bodog.

Ministrul Sanatatii a anuntat ca Legea Sanatatii va fi modificata pana la finele acestui an si ca ar trebui sa fie conceputa ca un „Codex” de legi ale sanatatii si nu ca o lege care sa grupeze toate problemele din sanatate.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.