Se pregatesc NOUTATI IMPORTANTE in INVATAMANT !

Se modernizeaza scoala romaneasca? Asa spun oficialii de la conducerea Ministerului Educatiei care argumenteaza cu introducerea manualelor noi, a masurilor speciale care vizeaza continutul educational sau de monitorizare a performantelor scolare, cu extinderea metodei interdisciplinare de predare, la clasa a II-a, dupa ce initial a fost introdusa in anul scolar 2013-2014 la clasa pregatitoare si la clasa I. Medoda interdisciplinara pregateste elevii romani pentru sustinerea testelor PISA.

Schimbarea manualelor scolare a inceput, insa acesta nu este un proces care se poate realiza inr-un singur an, a sustinut ministrul Remus Pricope pentru mediafax.ro. Acest proces ar putea dura patru-cinci ani.

„Sunt lucruri pe care, teoretic, ar trebui să le faci imediat, dar care, practic, nu pot fi făcute decât gradual şi numai după ce măsori de o sută de ori. De exemplu, procesul de schimbare a manualelor este unul care durează patru-cinci ani. Nu există nicio variantă în care să schimbi toate manualele peste noapte, fiindcă manualele se schimbă odată cu primul an al ciclului, respectiv clasa I, clasa a V-a, a IX-a, chiar dacă avem în şcoala românească manuale de geografie din care elevii ar putea învăţa faptul că Iugoslavia este vecinul nostru din sud-vest. Acel manual ar fi trebuit scos din circuit de ani buni…”, a explicat ministrul Remus Pricopie, pentru mediafax.

Metoda interdisciplinară de predare se va extinde, din acest an, la clasa a II-a, dupa ce a fost introdusa, in anul scolar trecut, la clasa pregatitoare si clasa I. Aceasta metoda ii pregateste pe elevi pentru examenele nationale care se vor sustine, din 2019, dupa modelul testelor PISA.

In ce priveste monitorizarea performanelor scolare ale elevilor, oficialii sistemului educational vorbesc de evaluarile din clasele a II-a, a IV-a si a VI-a, efectuate pentru prima data in anul şcolar 2013-2014 si care „sunt concepute exact pe modelul testelor PISA”, potrivit ministrului Pricope.

De asemenea, pe lista elementelor de modernizare a invatamantului se afla si introducerea, din anul scolar 2014-2015, a programei scolare pentru disciplina optionala „Educatie prin sah”. Aceasta va intra insa in curriculum, la decizia.

„Exerciţiile de interpretare, observatia, simularea unor situatii si calcularea unor variante de joc sunt etape pe care elevii le vor parcurge în cei doi ani de studiu”, a mai declarat ministrul.

Intentia de schimbare pare, la prima vedere, benefica. Dar cum va fi facuta, urmeaza sa asteptam si sa vedem pentru ca ne cam sperie obisnuitul „in stilul romanesc”. Si, la modul declarativ, pana acum invatamantul rmanesc a trecut prin multe etape de „modernizare”, care pana la urma nu s-au dovedit decat experimente pe copiii nostri.

De exemplu, manualele noi introduse la clasa a II-a din urmatorul an scolar nu par, nici pe departe, un model de aerisire a programei scolare, ci unul de incarcare a copiilor cu notiuni pe care, pana acum le invatau in anii mai mari, in a treia sau chiar in clasa a VI-a.  

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.