Secretul jocurilor de noroc

Un grup de studenti au castigat milioane de dolari dupa au dezvoltat diverse strategii pentru atragerea norocului.

In 1958, profesorul de matematica Edward Thorp descoperea o strategie care sa ii permita sa castige la Blackjack. „Asul” din maneca il reprezenta numararea cartilor, metoda pe care a descris-o in cartea „Beat the Dealer” („Invinge-l pe dealer”), vanduta in peste 700.000 de exemplare. Metoda lui se pare ca a dat roade: in 1994, cativa studenti de la Massachusetts Institute of Technology s-au asociat in secret si, pornind de la teoria lui Thorp, au dezvoltat o strategie care le-a permis sa faca milioane de dolari.

Cum procedau
Tinerii mergeau impreuna in Las Vegas, dar in cazinou se comportau ca si cum nu s-ar fi cunoscut: fiecare avea identitate falsa. Unii se asezau la mese si le dadeau de stire celorlalti atunci cand sansele erau in favoarea lor. Cum isi dadeau seama? Foloseau un algoritm: scadeau 1 pentru fiecare carte mare (10, A, J, Q, K) asezata pe masa si adunau 1 pentru cele de valoare mica (2, 3, 4, 5, 6). Restul (7, 8 si 9) erau considerate carti neutre.
Daca jucatorul de la masa anunta, discret, ca a ajuns la o suma mare, adica fusesera scoase din pachet multe carti de 2, 3, 4, 5 sau 6, atunci o a doua persoana din grup venea sa parieze, intrucat sansele de castig erau ridicate, in pachet existand numeroase carti de 10, A, J, Q si K.
O alta modalitate a implicat tehnici de strategie cu anumite elemente de excrocherie, deoarece mai multe variabile erau implicate, asupra carora jucatorul nu avea control. In timpul unei miscari strategice, s-ar fi putut dovedi costisitor sa se realizeze o greseala cu directionarea cartilor si cu urmarirea amestecarii, mai mult decat in cazul unei numarari.
Studentii de la MIT au fondat Institutul de Blackjack, iar aventurile lor din Las Vegas sunt redate in best-sellerul „Bringing Down the House” („Invingand casa”), de Ben Mezrich. Cartea a stat la baza filmului „21”, cu Kevin Spacey, Jim Sturgess si Kate Bosworth, din 2008.

Echipa inversunata
Ceea ce a inceput ca un club de studenti care apreciau jocul de Blackjack, s-a transformat intr-un club underground, care alegea membri selectiv, in functie de anumite competente si aptitudini in interiorul si in afara casino-urilor. Studentii au studiat cu fervoare si au consacrat cartea lui Thorpe. Strategic Solutions era entitatea legala a echipei.
Societatea a inceput sa se divizeze, pentru ca nu avea un plan de afaceri clar. Tot in anii ’90, unul din directorii de la Strategic Solutions a plecat pentru a-si creea propria echipa si pentru a reconstrui miscarea strategica cu jucatori cu mari competente, selectionati personal. Aceasta noua echipa a devenit cunoscuta sub numele de Echipa de Blackjack MIT. Echipa a pus in practica si mai inversunat teoriile si calculul matematic al lui Thorp, si a inceput sa atace cazinourile si punctele slabe ale sistemului.
Echipa s-a impartit in doua grupuri: Amfibienii si Reptilele. Reptilele au fost cei care au invins banca, Amfibienii au fost cei care au pus pe jar Vegas-ul. Numarul total de membri ai echipei era de 23 la un moment dat, dar, datorita schimbarilor, numarul a fost estimat la mai mult. Echipa s-a imbogatit peste noapte si reusit in cele din urma sa terorizeze cazinourile din jurul lumii, avand enorm de mult succes si nefiind usor de detectat pentru multi ani.
The Blackjack Institute a fost creat pentru a preda sistemul lor de castig, sistemul lor castigator fiind acum disponibil pentru public. Astazi regatul echipei de Blackjack de MIT care a clatinat lumea cazino-urilor reprezinta o parte importanta a istoriei jocurilor de noroc.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.