Home Social SECRETUL multor IAURTURI COLORATE : Cu ce ne pacalesc unii producatori

SECRETUL multor IAURTURI COLORATE : Cu ce ne pacalesc unii producatori

Dezvaluirile facute in ultima vreme privind secretul colorarii unor iaurturi, despre care ni se induce ideea ca ar fi cu capsuni, i-a scandalizat pe multi consumatori. Un reportaj-ancheta realizat de CNN dezvaluie metoda prin care este obtinuta culoarea rosie a iaurturilor „cu capsuni” pe care le produc unele companii.

Lapte praf, emulgatori si… extract de gandaci! Acesta poate fi continutul iaurturilor pe care le consumam. Insectele sunt folosite de unele companii, care coloreaza astfel produsele.
 
Iaurtul de capsuni are culoarea roz nu datorita fructelor, ci a gandacilor Cosenila. Aceste insecte, odata strivite, capata o culoare rosie intensa.
 
Din acesti gandaci se extrage un colorant natural, transformat ulterior in carmin sau acid carminic.
 
Aproape 40.000 de gandaci sunt necesari pentru a produce doar o jumatate de kilogram de acid carminic. Substanta este obtinuta, dupa ce insectele sunt uscate, iar apoi fierte in apa. Gandacii exotici sunt originari din Mexic si traiesc pe cactusi.
 
„Consumatorii vad culoarea rosie si cred ca sunt capsuni. Pe eticheta este prezentata imaginea unei capsuni si nu a unei insecte”, a spus directoul Centrului pentru Stiinta in interes public, Michael Jacobson.
 
Substanta este folosita de unii producatori la colorarea iaurturilor, dar si a sucurilor sau a inghetatei. Zeci de consumatori s-au plans ca astfel de produse le-au provocat stari de voma si alergie. 
 
Unele organizatii non-guvernamentale din Statele Unite au cerut ca acest colorant alimentar sa fie interzis sau cel putin companiile sa indice clar pe eticheta ca folosesc…insecte.
 

Exit mobile version