Seful OMS: „O simpla julitura la genunchi ar putea ucide”

O criza globala a antibioticelor este pe cale sa izbucneasca, pentru ca cele mai frecvente infectii risca sa devina boli incurabile din cauza evolutiei rapide a rezistentei microbilor care le produc, a declarat Margaret Chan, sefa Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

„Suntem pe cale sa intram intr-o noua era a medicinei in care o simpla julitura a genunchiului ne-ar putea omori”, a declarat Margaret Chan, sefa Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Aceasta avertizeaza ca pacientii din spitale vor avea tot mai putine sanse sa se mai intoarca acasa in viata, iar operatiile de rutina, precum cele de inlocuire a soldului, vor deveni prea periculoase pentru a fi realizate.
In timpul unei intalniri cu experti in boli infectionase, desfasurata la Copenhaga, Chan a declarat ca orice antibiotic existent deja pe piata ar putea deveni inutil, potrivit The Independent.
„O era post-antibiotice inseamna, de fapt, sfarsitul medicinei moderne. Afectiuni comune, precum faringita streptococica sau o simpla julitura la genunchi ar putea ucide”, a anuntat seful OMS.
„Unele operatii sofisticate, precum inlocuirea soldului, transplantul de organe, chimioterapia si ingrijirea bebelusilor nascuti prematur, ar deveni prea dificile sau chiar prea periculoase pentru a fi practicate”, a declarat Chan.
„Tratamentele inlocuitoare sunt mai scumpe, mai toxice, necesita o perioada de tratament mai lunga si ar putea fi nevoie de internare la Terapie Intensiva”, a mai adaugat aceasta.
In cadrul intalnirii de la Copenhaga, Margaret Chan a lansat o carte care avertizeaza ca tratamentele revolutionare descoperite in ultimul secol pentru gripa, tuberculoza, malarie sau HIV ar putea deveni ineficiente in urmatorii ani.
„Rezistenta antimicrobiana este in crestere in Europa si in intreaga lume. Pierdem cei mai importanti antimicrobieni”, avertizeaza seful OMS. De la inceputul secolului pana acum, numarul persoanelor imune la antibiotice a crescut de la 1% la 10%. Rata mortalitatii a pacientilor infectati cu niste patogeni resistenti la medicamente a crescut cu aproape 50%. Aproximativ 25.000 de persoane din Uniunea Europeana mor in fiecare an din cauza infectiilor bacteriene imune la antibiotice.
Principalele sfaturi pe care Chan le-a oferit pentru prevenirea acestei calamitati au fost tinerea sub control a consumului de antibiotice, prescrierea acestora in mod corespunzator de catre doctori, respectarea tratamentelor de catre pacienti si impunerea unor interdictii de folosire a antibioticelor pentru animale.
Guvernul britanic a alocat jumatate de milion de lire sterline pentru a se face cercetari in acest domeniu.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.