„Bomboanele agricole” nepreparate termic aduc o serie de beneficii sanatatii tale, a declarat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Bogate in substante necesare functionarii organismului uman, semintele de floareasoarelui ajuta la prevenirea si tratarea mai multor afectiuni.
Pentru ca au in compozitie 20% proteine vegetale, semintele de floarea-soarelui sunt la fel de hranitoare precum carnea. De asemenea, contin o mare cantitate de lipide (48-50%), 20% proteine, 18% glucide, 6 g fibre alimentare, 0,6 mg fier si 110 mg calciu si sunt bune pentru anemie. In plus, au zinc, o substanta care intareste sistemul imunitar si usureaza digestia, vitaminele B1 (1,7 mg) – esentiala in transformarea carbohidratilor in energie – si B3 (4 mg), foarte buna pentru sistemul nervos, potasiu (700 mg), care regleaza tensiunea arteriala, acid folic (220 mcg), care scade colesterolul si vitamina E (38 mg), care este antioxidanta, a mai spus prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Consumul zilnic nu trebuie sa depaseasca 20-30 g, pentru ca, mancate in exces, semintele pot crea dezechilibru intre Omega 3 si Omega 6, ducand la aparitia cancerului. Atentie, daca depasesti cantitatea recomandata zilnic, poti lua cateva kilograme in plus, pentru ca 100 g de seminte contin 590 de calorii.
Dar, ATENTIE! Doar semintele neprajite sunt bune pentru sanatate! Cele prajite si sarate sunt contraindicate, iar cele vechi, rancede, sunt chiar toxice. Acestea mai pot fi consumate in salate, supe, ciorbe, paine, pilaf sau mamaliga. Daca iti place sa rontai seminte si sa bei cate un pahar de bere, acest lucru nu este neaparat rau, semintele atenuand efectul alcoolului.