Home Social Semnal de alarma: Calitatea in constructii a scazut drastic! „A ajuns pe...

Semnal de alarma: Calitatea in constructii a scazut drastic! „A ajuns pe marginea prapastiei”, spun specialistii

Intr-o tara in care amenintarea unui seism puternic este tot mai mare si chiar producerea acestuia este inevitabila in urmatorii ani, constructiile noi, majooritatea dintre ele, care se ridica si care s-au ridicat in ultimii ani cu destinatii de locuinte sau sedii de firme, lasa mult de dorit la calitate. O recunosc chiar specialistii din domeniu.

La o intrunire a dirigintilor de santier, mai exact la Adunarea Nationala a Diriginitilor de Santier, care a avut loc in 3 septembrie, s-au pus in discutie aspecte deosebit de importante. Mai exact, s-a tras un semnal de alarma ca autoritatile publice, specialistii si beneficiarii se fac vinovati de utilizarea unor sisteme de proasta calitate in constructii. Asta pentru ca primeaza pretul, in detrimentul calitatii. Asta in ciuda faptului ca normele in domeniu au devenit tot mai dure. Dar, cand beneficiarii aleg in functie de pret materialele de constructii, riscurile devin tot mai mari. 
 
„Sistemul calitatii in constructii a ajuns pe marginea prapastiei si este necesar a fi luate masuri. Exista deficiente majore pornind de la nivelul autoritatilor publice, trecand prin corpul de specialisti si a executantilor si pana la beneficiari, ce nu doresc sa investeasca in calitate in favoarea unor costuri scazute de executie. Trebuie sa recunoastem deschis ca desi normele au devenit mai exigente se realizeaza lucrari de executie de proasta calitate“, a declarat Cezar Petre, presedintele asociatiei Colegiul Tehnic al Dirigintilor de Santier.
 
Asta pentru ca statul nu mai investeste in pregatirea specialistilor si nici nu a realizat un cadru necesar ca acest lucru sa cada in sarcina asociatiilor profesionale. O a doua cauza o reprezinta subfinantarea din partea investitorului care nu doreste constructii de calitate, in favoarea unui cost scazut. 
 
„Investitorul ocoleste dirigintele de santier si alege un executant ce nu poate asigura realizarea unor constructii de calitate”, este opinia inginerului Marius Dorin Lulea.
 
Lipsa muncitorilor specialisti in constructii, in conditiile in care sistemul de invatamant nu mai ofera oameni pregatiti in acest domeniu, este, de asemenea, o cauza importanta a situatiei calitatii in constructii. 
 
Nina Stelea, reprezentanta Inspectoratului de Stat in Constructii a declarat ca „au fost implimentate in ultimul an doua masuri importante ce vizeaza calitatea: garantia obligatorie si certificarea firmelor de constructii, pentru a nu se mai admite lucrari executate de companii ce nu au personal calificat. Inspectoratul a propus si definirea prin Lege a «regiei proprii», pentru a se evita folosirea abuziva si ilegala. De asemenea suntem in faza de implimentare a unui proiect de inregistrare si urmarire electronica a investitiilor, in vederea reducerii birocratiei”.
 

Exit mobile version