Nu o data, medicii au avertizat ca aceasta boala cronica a secolului – DIABETUL – isi face intrarea cu niste semne, care chiar daca sunt discrete, pot fi sesizate la o analiza atenta.
Trebuie stiut ca aceasta boala se instaleaza fara prea mult zgomot, da semne tarziu, face ravagii in organism si nu se vindeca. Se mai spune ca nu diabetul in sine e pericolul adevarat, ci complicațiile sale devastatoare.
Simptomele sunt greu de recunoscut pentru cineva neavizat, putand fi confundate cu usurința cu alte stari trecatoare. Ingrijorator este ca peste un milion de romani au diabet, insa numai o treime urmeaza un tratament adecvat.
Cum apare
Diabetul duce la situația in care organismul nu mai asimileaza corespunzator nutrienții din alimente, asa incat energia nu mai ajunge la celule, pentru funcționarea normala. Glucoza, forma prin care zaharul se gaseste in sange, ajutata de insulina, hormon secretat de pancreas, descompun alimentele consumate si le transforma in energie la nivel celular.
La diabetici, pancreasul secreta prea puțina insulina sau deloc. Prin urmare, organismul nu mai produce energie, blocand in sange o cantitate foarte mare de zahar. In timp, acest lucru duce la complicații cronice, precum ateroscleroza, neuropatia, retinopatia, bolile renale si cardiovasculare.
Exista doua tipuri de diabet: insulino si noninsulino-dependent. Diabetul de tip I, cand pancreasul nu produce deloc insulina, este caracteristic tinerilor si copiilor. Insa pericolul real il reprezinta diabetul de tip II, intalnit la peste 90% dintre diabetici.
Iar aproximativ 80% dintre diabeticii de tip II sunt supraponderali, motiv pentru care si complicațiile bolii se accentueaza. De obicei, predispoziția la apariția acestei boli este data de greutatea corporala mare, de sedentarism, de inaintarea in varsta si de antecedentele familiale.
IATA SEMNELE care ar trebui sa te trimita la ANALIZE :
1 URINEZI prea DES
Cand nivelul glucozei din sange e mare, rinichii incearca sa remedieze situația si elimina surplusul prin urina. Asadar, noaptea, mergi din ce in ce mai des la oaleta.
2 SETE MARE
Daca urinezi des, organismul se deshidrateaza. Prin urmare, anunta ca are nevoie de lichide printr-o sete exagerata si prin senzatia de gura uscata.
3. FOAME accentuata
Desi remarca o scadere in greutate, persoanele cu diabet de tip II sunt rezistente la insulina. Inseamna ca organismul nu utilizeaza cum ar trebui insulina, iar pancreasul secreta din ce in ce mai multa. Asa, creierul primeste semnalul fals de foame exagerata. Imediat ce mananci, starea de rau trece.
4 RANILE se VINDECA GREU
O banala taietura ori zgarietura care nu se vindeca in ritmul obisnuit nu te trimite cu gandul la ceva grav. Insa prea mult zahar in sange duce la amanarea vindecarii. Infectiile pielii, ale vaselor de sange si picioarelor devin frecvente.
5 VEZI in CEATA
Cristalinul e membrana flexibila sustinuta de muschii oculari, care permit focalizarea exacta a imaginii pe retina. Cand nivelul de zahar din sange creste sau se modifica brusc, muschii depun eforturi mari pentru focalizare.
DIABETUL poate fi CONTROLAT
Pentru multi dintre cei care afla ca au diabet vestea vine ca un trasnet, instaleaza depresia. Altii o neaga. Medicii spun insa ca exista solutii terapeutice moderne la indemana, totul este ca boala sa fie diagnosticata cat mai repede si tratamentul sa fie instituit la timp.