Home Social Semnificatia POFTELOR

Semnificatia POFTELOR

Poftele reprezinta cea mai intalnita modalitate prin care organismul nostru ne anunta ca nu primeste cantitatea necesara dintr-un anume mineral sau vitamina. De cele mai multe ori aceasta „foame” specifica este determinata de un regim alimentar inadecvat.

In continuare iti prezentam cateva din cele mai raspandite pofte si semnificatia lor:

Ciocolata

In mod sigur ciocolata este unul din cele mai „poftite” alimente, daca nu chiar cel mai „poftit”. Partizanii ei inflacarati poftesc de fapt dupa continutul ei de zahar si cofeina (o ceasca de cacao furnizeaza cinci pana la zece miligrame de cofeina). Daca vrei totusi sa renunti la ciocolata, poti incerca sa o inlocuiesti cu roscovele, fructele unui copac mediteranean.

Coca-Cola

Dorinta de a bea cola ascunde adesea o nevoie de zahar si de un supliment de cofeina. Bautura nu are nici o valoare nutritiva.

Unt de arahide

Nu e deloc suprinzator faptul ca face parte dintre cele mai des intalnite pofte, deoarece untul de arahide este o bogata sursa de vitamina B. Daca borcanul de unt de arahide te tenteaza, probabil ca treci printr-o stare de stres si cantitatea de vitamine B ingerata nu va este suficienta.
Avand in vedere faptul ca 50 g unt de arahide (o treime de ceasca) iti furnizeaza 284 de calorii, este mai profitabil pentru silueta ta sa apelezi la un supliment de vitamina B complex.

Inghetata

In ciuda continutului ei ridicat de calciu, inghetata este dorita mai cu seama datorita zaharului pe care il furnizeaza. Diabeticii si hipoglicemicii sunt de nestapanit in fata unei inghetate, ca si cei care tanjesc sa se intoarca la o copilarie ferita de griji.

Pepene galben

Este posibil ca nu doar gustul lui delicat sa fie ceea ce te atrage la acest pepene; cantalupul are un continut ridicat de potasiu si vitamina A. Iar daca te gandesti ca pepenele galben mai contine si vitamina C, calciu,
magneziu, fosfor, biotina si inozitol, iti dai seama ca nu vei avea decat de castigat de pe urma satisfacerii acestei pofte, mai cu seama ca o jumatate de pepene galben va furnizeaza doar 60 de calorii.

Banane

Daca te surprinzi intinzand mana iar si iar dupa cate o banana, motivul ar putea fi o carenta de potasiu. O banana de marime mijlocie contine aproximativ 555 mg potasiu. Persoanele carora li se administreaza diuretice sau cortizon (care consuma cantitati mari de potasiu) poftesc adesea la banane.

Mere

Un mar pe zi nu te fereste neaparat de doctor, dar iti ofera multe elemente nutritive de care celelalte alimente pe care le mananci duc probabil lipsa: calciu, magneziu, fosfor, potasiu. Merele sunt de asemenea o excelenta sursa de pectina, ce contribuie la scaderea nivelului de colesterol. Daca ai tendinta de a manca multe grasimi saturate, acesta ar putea fi motivul pentru care poftesti la cat mai multe mere.

Nuci

Daca ai un mic fix cu nucile, probabil ca ti-ar prinde bine ceva mai multe proteine, vitamina B sau grasimi. Daca preferintele tale sunt nucile sarate, atunci probabil ca iti lipseste mai degraba sodiul. In general, persoanele supuse unui stres tind sa manance mai multe nuci decat cele relaxate.

Branza

Daca iti este pofta de branza mai mult decat te atrage gustul ei, cu siguranta ca ceea ce iti lipseste de fapt este calciul si fosforul (daca iti plac sortimentele de branza procesata, pe langa calciu si fosfor primesti, fara sa stii, aluminiu si sare.) Ai putea incerca de asemenea sa mananci mai mult broccoli care contine cantitati mari de calciu si fosfor, fiind in acelasi timp mai sarac in calorii decat branza.

Unt

Foarte dese sunt cazurile in care vegetarienii poftesc la unt din cauza cantitatii reduse de grasimi saturate pe care le ingereaza. Pe de alta parte, daca esti atrasa de untul sarat, e posibil ca sarea sa fie ceea ce iti lipseste de fapt.

Lapte

La adulti, nevoia de a bea lapte poate desemna o lipsa de calciu, sau de aminoacizi – triptofan, leucina sau lisina. Persoanele nervoase cauta adesea in mod inconstient triptofanul din lapte, deoarece acest aminoacid are un puternic efect linistitor.

Exit mobile version