In urma cu 113 ani, prin Decret Regal, la 29 aprilie, Regele Carol I instituia titlul de „Veteran de Razboi”, in baza prevederilor Conventiei de la Geneva din 1870 a statelor europene, in onoarea combatantilor acoperiti de glorie pe redutele Razboiului de Independenta.
Desi venit cu intarziere, acest Decret Regal incerca sa repare o nedreptate “pentru ca fiecarui ostas veteran sa i se asigure linistea si ocupatiunea pentru restul de viata, i se vor pune la dispozitie cele necesare in acest scop, ca stimulant pentru generatiile viitoare”.
Astazi, veteranii de razboi au varsta de cel putin 88 de ani. Din ce in ce mai impovarati de ani si tot mai putini de la o zi la alta, veteranii de razboi mentin vie printre noi istoria unor timpuri de crancene inclestari.
Prin ei, acele timpuri ne privesc peste decenii.
In acest an se implinesc 70 de ani de la incetarea celei mai mari conflagratii mondiale si, avand in vedere importanta si contributia majora a Armatei romane la incheierea celui de Al Doilea Razboi Mondial, din dorinta de a omagia eroismul ostasilor romani care s-au jertfit in acest conflict, precum si in semn de recunostinta pentru curajul veteranilor de razboi, anul 2015 a fost declarat prin Hotarare de Guvern „Anul Veteranilor de Razboi”.