SERVICII GRATUITE sau COMPENSATE la DENTIST – Vezi lista

Pachetele medicale pentru anul in curs sunt valabile incepand cu data de 1 aprilie. Atat persoanele asigurate, cat si cele neasigurate, pot beneficia de anumite servicii medicale la stomatolog, fara sa scoata bani pentru acestea.

Cel putin teoretic lucrurile stau astfel, pentru ca in practica, fondurile alocate dentistilor pentru astfel de tratamente sunt, de cele mai multe ori, neglijabile. Iar aceste drepturi raman adeseori doar pe hartie..
 
Persoanele care nu platesc asigurari de sanatate si sunt in categoria neasiguratilor pot beneficia de un pachet minimal de servicii, potrivit Hotararii Guvernului nr. 400/2014, actualizata recent prin Hotararea Guvernului nr. 205/2015. 
 
SERVICII GRATUITE pentru PERSOANELE NEASIGURATE: 
 
– pansament calmant/drenaj endodontic;
– tratamentul paradontitelor apicale cu anestezie;
– tratamentul afectiunilor parodontiului cu anestezie;
– chiuretaj alveolar si tratamentul hemoragiei (in situatia in care se efectueaza in aceeasi sedinta in care a fost extras dintele respectiv, nu este decontat de casa de asigurari de sanatate);
– reducerea luxatiei articulatiei temporo-mandibulare;
– reparatie/rebazare proteza (se acorda o data pe an);
– reparatie aparat ortodontic (se acorda numai de medicii de specialitate in ortodontie si ortopedie dento-faciala).
 
Conform prevederilor referitoare la pachetele medicale, serviciile de medicina dentara din pachetul minimal pot fi facute de oricare medic dentist, cu exceptia celui care presupune reparatia aparatului ortodontic, iar dentistii se ocupa numai de pansamentul calmant/drenajul endodontic.
 
In cazurile de urgenta, medicatia este asigurata din trusa medicala de urgenta.
 
Trebuie mentionat insa ca persoanele neasigurate trebuie sa suporte integral costurile pentru investigatiile paraclinice recomandate (radiografii dentare si tratament prescris).
 
SERVICII STOMATOLOGICE cuprinse in PACHETUL de BAZA pentru PERSOANELE ASIGURATE:
 
– o consultatie la un interval de 12 luni, care include modelul de studiu, dupa caz, controlul oncologic si igienizarea*;
– tratamentul cariei simple;
– tratamentul afectiunilor pulpare cu anestezie*;
– pansament calmant/drenaj endodontic;
– tratamentul gangrenei pulpare*;
– tratamentul paradontitelor apicale, prin incizie, cu anestezie;
– tratamentul afectiunilor parodontiului cu anestezie;
– extractia dintilor temporari cu anestezie;
– extractia dintilor permanenti cu anestezie*;
– chiuretaj alveolar si tratamentul hemoragiei (in situatia in care se efectueaza in aceeasi sedinta in care a fost extras dintele respectiv, nu este decontat de casa de asigurari de sanatate);
– decapusonarea la copii;
– reducerea luxatiei articulatiei temporo-mandibulare;
– proteza acrilica mobilizabila pe arcada (se acorda o data la cinci ani)*;
– reparatie/rebazare proteza (se acorda o data pe an);
– element acrilic*;
– element metalo-acrilic*;
– reconstituire coroana radiculara*;
– deconditionarea tulburarilor functionale prin aparate ortodontice, inclusiv tratamentul angrenajului invers prin inel/gutiere + barbita si capelina (se acorda numai de medicii de specialitate in ortodontie si ortopedie dento-faciala);
– tratamentul angrenajului invers prin exercitii cu spatula/sedinta;
– aparate si dispozitive utilizate in tratamentul malformatiilor congenitale (se acorda numai de medicii de specialitate in ortodontie si ortopedie dento-faciala);
– slefuirea in scop ortodontic/dinte;
– reparatie aparat ortodontic (se acorda numai de medicii de specialitate in ortodontie si ortopedie dento-faciala);
– mentinatoare de spatiu mobile;
– sigilare/dinte (o procedura decontata la doi ani).
 

Serviciile de medicina dentara pentru persoanele asigurate pot fi facute de oricare medic dentist, mai putin urmatoarele:

 
– deconditionarea tulburarilor functionale prin aparate ortodontice, inclusiv tratamentul angrenajului invers prin inel/gutiere + barbita si capelina;
– aparate si dispozitive utilizate in tratamentul malformatiilor congenitale;
– reparatie aparat ortodontic.
Dentistii acorda doar consultatia, tratamentul cariei simple, pansamentul calmant/drenajul endodontic si sigilarea/dinte.
 
Pentru asiguratii care au nevoie de radiografii dentare (retroalveolara si panoramica) pentru stabilirea diagnosticului, medicii de medicina dentara pot sa faca aceste investigatii sau pot sa dea pacientilor bilet de trimitere la un alt medic de medicina dentara.
 
Din lista de mai sus, anumite servicii , cele marcate cu steluta, sunt decontate in procent de 100% pentru copii si beneficiarii legilor speciale si doar in procent de 60% pentru persoanele de peste 18 ani.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.