Sfantul Dimitrie cel Nou de la Basarabi a ramas in constiinta crestina ca o figura blanda, cu multa milostenie fata de semeni.
In anul 1792 a fost proclamat ocrotitor al Bucurestiului.
Sfantul Dimitrie cel Nou a savarsit numeroase minuni, fiind venerat de credinciosii din intreaga tara. Viata Cuviosului impresioneaza prin bunatate si maretie sufleteasca.
Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou s-a nascut la inceputul secolului al XIII-lea, in satul Basarabov, asezat pe apa Lomului.
Sfantul Dimitrie a fost la inceput pastor de vite in satul sau. Intr-o zi, pe cand se dusese sa pasca vitele, a calcat pe un cuib acoperit de ierburi si a strivit puisorii care se aflau in el. Pentru aceasta, s-a hotarat, spre pocainta, sa lase descult timp de trei ani, fie iarna, fie vara, piciorul care strivise cuibul, fapta considerata de el a fi ca o crima.
Nascut intr-o familie saraca, a primit o educatie crestina de la parinti, iar invataturile primite la slujbele duminicale i-au influentat destinul: era bland si milostiv cu semenii sai. A fost pastor si modestele venituri le impartea cu saracii. A vietuit intr-o pestera, si, prin rugaciune si post, a primit harul de a face minuni.
De tanar a renuntat la lume si s-a retras in pestera, unde era o manastire. Aici a primit schima monahala, traind in post aspru, priveghere si rugaciune de toata noaptea.
Cunoscandu-si sfarsitul, Sfantul Dimitrie s-a culcat intre doua pietre mari, pe malul Lomului, si asa si-a dat sufletul.
Sfintele sale moaste au fost descoperite dupa mult timp printr-o minune si au fost asezate intr-o biserica ridicata de domnitorul Tarii Romanesti in satul Basarabov. Datorita unui crestin dreptcredincios, Hagi Dimitrie, din anul 1774, sfintele sale moaste se afla in Catedrala Patriarhala din Bucuresti.
Obiceiuri pentru spor si sanatate
Icoana Cuviosului Dimitrie cel Nou, la masa sarbatoreasca
Se spune ca Sfantul Dimitrie cel Nou este si ocrotitor al caselor, pe care le protejeaza de paguba, de furtuni si de furia animalelor salbatice. De aceea, in aceasta zi, o icoana a sfantului Dimitrie este asezata la masa sarbatoreasca, chiar daca in familie nu este un credincios care sa poarte numele de Dumitru. Datina este urmata, an de an, pentru ca armonia, sanatatea si sporul sa nu paraseasca locuinta respectiva.
Necazul nostru trebuie sa-l marturisim Cuviosului Dimitrie cel Nou
Cine are un mare necaz trebuie sa-l marturiseasca Cuviosului Dimitrie. Traditia spune ca, indeosebi in aceasta zi, la slujba de praznuire, Dumnezeu ne trimite darurile sale si implineste rugile noastre prin intermediul Cuviosului Dimitrie cel Nou.
Ofrande pentru batranii din azil
Acum ofrandele cu fructe – mere, nuci, struguri si cu miere se daruiesc batranilor singuri, neajutorati, indeosebi celor care traiesc in azile care, in traditia populara, sunt ca si „pusnicii”.
Ce sa nu faci in aceasta zi
In aceasta zi, e bine sa iti aduci aminte ca trebuie fii curat la suflet, sa nu minti, sa nu barfesti. Si aceste pacate vor fi invinse pe viitor daca te apleci cu gandul profund, in aceasta zi, asupra greselilor pe care le-ai facut in trecut. De asemenea, in aceasta zi nu se fac treburi in gospodarie, nu se spala si nu se coase.