Home Social SFANTUL DIMITRIE cel NOU – Rolul Icoanei in casa, TRADITII pentru SPOR...

SFANTUL DIMITRIE cel NOU – Rolul Icoanei in casa, TRADITII pentru SPOR si SANATATE

Cuviosul Dimitrie cel Nou de la Basarabi a savarsit numeroase minuni si a fost venerat de credinciosii din intreaga tara.

A fost canonizat  in anul 1955, cand i s-a acordat ca zi de praznuire data de 27 octombrie.
 
SFANTUL DIMITRIE cel NOU din BASARABI: Traditii pentru spor si sanatate
 
Moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, pastrate in Catedrala Patriarhala, sunt pregatite in fiecare an cu ocazia sarbatorii sale, de pe 27 octombrie, pentru a fi cinstite de miile de inchinatori care participa la pelerinajul din Capitala. Si anul acesta, cinstitele moaste ale Sfantului Cuvios Dimitrie au fost acoperite cu vesminte noi, luminoase, impodobite si brodate cu chipul sfantului din icoana.
 
Cuviosul Dimitrie cel Nou din Basarabi, sarbatorit de crestinii ortodocsi la 27 octombrie, este unul dintre reprezentantii de seama ai vietii crestine. 
 
S-a nascut in satul Basarabov, in Sudul Dunarii, intr-o familie saraca. Educatia crestina primita de la parinti si invataturile primite la slujbele duminicale, i-au influentat destinul: era bland si milostiv cu semenii sai. A fost pastor si modestele venituri le impartea cu saracii. A vietuit intr-o pestera, si, prin rugaciune si post, a primit harul de a face minuni.
 
Icoana Cuviosului Dimitrie cel Nou, la masa sarbatoreasca
 
In traditia populara, romanii il sarbatoresc pe Sanmedru timp de trei zile. Se spune ca Sanmedru, un batran placut lui Dumnezeu, este si patronul caselor pe care le protejeaza de paguba, de furtuni si de furia animalelor salbatice. De aceea, o icoana a sfantului Dimitrie este de folos fiecarui crestin.
 
Icoana Cuviosului Dimitrie cel Nou este asezata la masa sarbatoreasca, chiar daca in familie nu este un credincios care sa poarte numele de Dumitru. Datina este urmata, an de an, pentru ca armonia, sanatatea si sporul sa nu paraseasca locuinta respectiva.
 
Se aprinde din nou focul viu
 
In ziua de praznuire a Cuviosului, tinerii aprind din nou focul viu a lui Sanmedru in curtea gospodariei si-l intretin cu vreascuri si cu cetina de brad: Focul arde pe parcursul noptii, iar cei care-l vegheaza il roaga pe un bunic sau pe cel mai varstnic din comunitatea respectiva sa povesteasca despre minunile savarsite de cei doi sfinti Dimitrie. Acele intamplari sunt transmise din mosi-stramosi in familiile satenilor din localitatile rurale.
 
Se aprind zece lumanari pentru rudele decedate
 
Practicile de venerare a mortilor se continua si in aceasta zi. Credinciosii merg la cimitir cu ofrande sfintite la biserica si le impart la mormantul rudelor decedate in famillia lor. In acelasi timp, exista obiceiul sa se aprinda cate zece lumanari la mormintele celor care au murit fara lumanare. Fiecate mormant este impodobit cu flori de toamna.
 

Necazul nostru trebuie sa-l marturisim Cuviosului Dimitrie cel Nou

 
Cine are un mare necaz trebuie sa-l marturiseasca Cuviosului Dimitrie. Traditia spune ca, indeosebi in aceasta zi, la slujba de praznuire, Dumnezeu ne trimite darurile sale si implineste rugile noastre prin intermediul Cuviosului Dimitrie cel Nou.
 
Ofrande pentru batranii din azil
 
Acum ofrandele cu fructe – mere, nuci, struguri si cu miere se daruiesc batranilor singuri, neajutorati, indeosebi celor care traiesc in azile care, in traditia populara, sunt ca si „pusnicii”.
 

1 COMMENT

  1. Iti place sa citesti? Ti-ar placea citind, sa inveti, sa faci bani mai multi!? Vino in echipa noastra. C?ut?m urgent colaboratori part-time sau full-time care vor s? câ?tige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimite?i mesajul „CARTE” la adresa de email:m_mihaela02@yahoo.com

Comments are closed.

Exit mobile version