Home Social SFANTUL STEFAN – TRADITII. Ce SA FACI si ce NU TREBUIE SA...

SFANTUL STEFAN – TRADITII. Ce SA FACI si ce NU TREBUIE SA FACI in aceasta zi de sarbatoare

A treia zi de Crăciun inseamna pentru multi crestini si sarbatorirea onomasticii. Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Apostol Întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan. Se spune ca cei care poarta acest nume sunt binecuvantati de Dumnezeu cu cununa Sa, cu cununa invingatorilor.

Nu sunt deloc putini romanii care astazi isi serbeaza ziua numelui, fie ca  sunt femei  sau barbati.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, numele Sfântului Arhidiacon Ştefan este purtat de peste  400.000 de români, dintre care aproximativ 300.000 sunt barbati. Sunt sarbatoriti astazi cei care poarta numele de Stefan, Stefănel, Fane, .Stefania, Stefana, Fănica, Stef sau Stefi.

CE SA FACI si ce SA NU FACI de SFANTUL  STEFAN

– Din strabuni, se spune ca in ziua Sfantului Stefan, pentru sporul casei şi pentru sănătatea rudelor cu probleme de sănătate este bine sa facem fapte bune pentru a-l cinsti pe Sfântul Mucenic Ştefan, primul martir, aparator al credintei adevarate cu privire la persoana lui Hristos.

– De asemenea, de Sfantul Stefan se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice, iar pachetele cu mâncare se împart şi persoanelor tinere, care poartă numele mucenicului Ştefan.

– Este bine ca in aceasta zi crestinii sa  se  impace cu cei cu care sunt certati. Se spune ca pentru stingerea unor conflicte  mai vechi cu rude sau cunoscuti este bine sa fie adusa in casa o icoana cu Sfântul Ştefan, sfinţită în această zi.

– Tot din strabuni se spune ca astazi este bine sa fie evitat urcatul pe munte, aventurarea in locuri mai putin cunoscute.

– În unele zone din Muntenia se prepară “pâinicile lui Ştefan”. Este de fapt un aluat asemănător cu cel de cozonac, uns cu miere, din care se prepara pâini mici, rotunde, care se sfinţesc la biserică în ziua praznicului şi se împart copiilor săraci. Acestea amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan.

CINE A FOST SFANTUL STEFAN

Sfantul Stefan s-a aratat un aparator al credintei adevarate cu privire la persoana lui Hristos, marturisind ca El este Fiul lui Dumnezeu, care S-a nascut, a murit, a inviat si S-a inaltat la ceruri pentru mantuirea noastra.

A fost acuzat ca a adus blasfemie lui Moise si lui Dumnezeu. Atunci cand Caiafa a intrebat daca cele ce se marturisesc despre El sunt adevarate, Sfantul Stefan a rostit o lunga cuvantare in care a aratat ca Iisus Hristos este Mesia, cel prezis de profeti si ca iudeii sunt vinovati pentru uciderea Lui.

Furiosi, evreii au cerut uciderea lui cu pietre.

Dupa ce L-a vazut pe Mantuitorul Hristos in chip minunat in slava, stand de-a dreapta lui Dumnezeu, s-a rugat pentru sine si pentru cei care il omorau: „Doamne nu le socoti lor pacatul acesta” (Faptele Apostolilor VII, 59-60).

Locul uciderii Sfantului Stefan a fost in valea lui Iosafat. Avand in vedere ca in vremea aceea cei care erau ucisi cu pietre nu puteau fi inmormantati in cavoul familiei, se presupune ca trupul Sfantului Stefan a fost pus in mormantul unui crestin.

Moastele sale au fost descoperite in anul 415, atunci cand preotul Luchian din Kefar-Gamala a avut o intreita viziune. Cand i s-au descoperit moastele, pe mormantul sau scria „chiliel”, care in limba ebraica inseamna „cununa”, pentru ca intr-adevar el a luat, cel dintai dintre crestini, cununa muceniciei.

Exit mobile version