Cum cumpar vechimea pentru pensie? Pana spre finele lunii aprilie 2017, cu posibilitatea prelungirii termenului cu opt luni, cetatenii inca mai au ocazia temporara de a achita retroactiv contributia la pensii pentru perioade anterioare in care n-au fost asigurati in niciun sistem de pensii, insa numai in limita a cinci ani. Masura este prevazuta de Legea nr. 186/2016 si de la aparitia acesteia cititorii nostri au venit cu numeroase nelamuriri pe subiect. Din acest motiv, astazi va prezentam o serie de informatii-cheie despre „cumpararea” de vechime pentru pensii, asa cum a fost prezentata in presa aceasta posibilitate legala.
1. Cine poate sa plateasca retroactiv contributia la pensii?
Orice persoana care inca n-a iesit la pensie si care are perioade anterioare neasigurate in niciun sistem de pensii (fie ca vorbim de sistemul public sau de un sistem neintegrat acestuia, cum ar fi, de exemplu, cel al avocatilor), in limita a cinci ani anteriori datei incheierii contractului de asigurare. Perioadele anterioare neasigurate nu pot fi perioade in care persoana interesata era obligata sa fie asigurata in sistemul public de pensii.
2. Pentru ce tipuri de pensii se va lua in calcul plata retroactiva a contributiei?
Perioadele pentru care se fac plati retroactive sunt valorificate pentru stabilirea pensiei pentru limita de varsta, a pensiei anticipate, a pensiei anticipate partiale si a pensiei de invaliditate
3. Cat timp am la dispozitie sa platesc retroactiv contributia la pensii?
Persoanele interesate sa faca plati retroactive pentru contributia la pensii au la dispozitie exact sase luni de zile atat pentru a incheia contractul de asigurare cu casa teritoriala de pensii, cat si pentru a achita suma stabilita prin acest document. Cu alte cuvinte, contractele se pot incheia, cel putin deocamdata, doar intre 27 octombrie 2016 si 27 aprilie 2017, iar in aceeasi perioada trebuie facuta/facute plata/platile retroactiva/retroactive. Incepand cu data de 28 aprilie 2017, plata retroactiva nu va mai fi posibila, desi acest lucru s-ar putea schimba in curand.
4. Exista sanse ca perioada de plati retroactive sa fie extinsa?
Da
5. Se vrea prelungirea termenului de plata sau a perioadei in care pot incheia contractul de asigurare?
Guvernul vrea sa prelungeasca cu opt luni atat perioada in care se pot incheia contractele de asigurare cu casele de pensii, cat si termenul final pentru platile retroactive. Asadar, contractele cu casele de pensii se vor putea incheia pana la 31 decembrie 2017 si tot pana la acea data se vor putea face si platile retroactive.
6. La ce casa de pensii pot sa ma duc pentru incheierea contractului de asigurare?
Contractul de asigurare se poate incheia cu casa de pensii de la domiciliul/resedinta persoanei interesate. De exemplu, daca persoana interesata sta in judetul Prahova, aceasta trebuie sa se adreseze casei locale de pensii din judet care este cea mai apropiata de domiciliul ei.
7. Pot incheia cu casa de pensii un singur contract sau mai multe?
In perioada stabilita de lege pentru incheierea contractelor de asigurare (27 octombrie 2016 – 27 aprilie 2017), persoanele interesate de plata retroactiva a contributiei pot incheia mai multe contracte de acest fel.
8. Pot sa platesc retroactiv pentru orice perioada anterioara neasigurata?
Nu. Plata retroactiva pentru contributia la pensii este valabila pentru perioade anterioare neasigurate, insa numai in limita a cinci ani. Concret, plata se poate face pentru perioade cuprinse intre data incheierii contractului de asigurare sociala cu casa de pensii si ultimii cinci ani anteriori acestei date. De exemplu, o persoana care incheie astazi contractul de asigurare poate face plati retroactive pentru perioada cuprinsa intre aprilie 2012 si aprilie 2017. Asadar, de exemplu, nu se pot face plati retroactive pentru anul 2002 sau pentru anul 1995. Perioadele pentru care se poate face plata retroactiva trebuie neaparat sa fie neasigurate (adica sa nu se fi platit deja pentru ele contributia la pensii sau in timpul lor persoana interesata sa nu fi fost obligata la asigurarea in sistemul public de pensii).
9. Pot sa fac plati retroactive pentru cati ani vreau?
Nu. Plata retroactiva a contributiei la pensii se poate face doar pentru perioade anterioare neasigurate, in limita a cinci ani. Mai exact, este vorba de perioade in care persoana interesata n-a fost asigurata nici in sistemul public de pensii, nici intr-un sistem neintegrat acestuia. Sisteme neintegrate sunt cele in care sunt asigurati „avocatii, notarii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege”, potrivit Gabrielei Pintea. „De asemenea, sistem neintegrat in sistemul public de pensii este si sistemul pensiilor militare de stat.”
10. Pot sa fac plati si pentru anii viitori?
In baza Legii nr. 186/2016 se pot face doar plati retroactive pentru perioadele anterioare neasigurate, in limita a cel mult cinci ani. Persoanele interesate sa achite pentru viitor contributia la pensii pot incheia oricand un alt tip de contract de asigurare cu casa teritoriala de pensii. Afla mai multe de aici.
11. Daca aflu ca pot plati retroactiv pentru fix cinci ani, e obligatoriu sa platesc pentru fix cinci ani?
Nu. Fiecare persoana interesata poate plati retroactiv pentru una sau mai multe perioade anterioare neasigurate, la alegere, in limita celor cinci ani.
avocat Coltuc Marius Vicentiu