SFINTII MIHAIL SI GAVRIL, TRADITII in aceasta zi de sarbatoare crestina

Ziua 8 noiembrie este marcata in calendarul crestin ortodox, in fiecare an, ca zi de sarbatoare crestina. Sunt sarbatoriti SFINTII ARHANGHELI MIHAIL SI GAVRIL.

Cei dintai dintre ingeri, SFINTII MIHAIL si GAVRIL, asa cum spun cartile sfinte, lupta in oastea cereasca pentru respectarea poruncilor lui Dumnezeu. 
 
Sunt, de fapt, sapte arhangheli (in traducere cei dintai dintre ingeri), considerati duhuri care stau in fata Tronului lui Dumnezeu : Mihail, Gavril, Rafail, Salatiil, Uriil, Gudiil si Varahil.
 
Cei mai cunoscuti arhangheli sunt Mihail si Gavril, duhuri sfinte trimise de Dumnezeu sa le fie oamenilor prieteni si sa ii ocroteasca. 
 
Sfantul Arhanghel Mihai inseamna, in ebraica, „Cine este ca Dumnezeu?”, iar Sfantul Arhanghel Gavril inseamna, in limba ebraica, „barbat-Dumnezeu”.
 
Despre Arhanghelul Mihail se spune ca ar tine, uneori, cheile raiului, ca este un infocat luptator impotriva diavolului si vegheaza la capul bolnavilor, daca acestora le este sortit sa moara, sau la picioarele lor, daca le este harazit sa mai traiasca. De multe ori il intalnim alaturandu-se Sfantului Ilie, atunci cand acesta tuna si trasneste sau oranduieste singur grindina, cu tunul. El tine si ciuma in frau, asemanator Sfantului Haralambie.
 
In trecut, in Bucovina, Arhanghelii erau sarbatoriti ca pazitori ai oamenilor de la nastere si pana la moarte. Arhanghelii, in viziunea populara, asista si la Judecata de apoi, sunt patroni ai casei, ard pacatele nascute din patimile omenesti si purifica, prin post, constiintele.
 
In ziua Arhanghelilor Mihail si Gavril crestinii trimit ganduri bune spre toti cei in suferinta.
 
In zonele de munte, in care Arhanghelii erau celebrati si ca patroni ai oilor, stapanii acestor animale faceau o turta mare din faina de porumb, numita „turta arietilor” (arietii fiind berbecii despartiti de oi), considerata purtatoare de fecunditate. Aceasta turta se arunca, in dimineata de 8 noiembrie, intre oi, unde sunt adusi si berbecii.
 

In sambata dinaintea sarbatoririi se fac praznice pentru sufletul mortilor. 

 
Ofrandele date la pomana pentru morti, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, se numesc „Mosii de Arhangheli”
 
Fiecare om trebuie sa aprinda o lumanare, care ii va fi „lumina de veci” in lumea de dincolo. 
 
Se aprind lumanari atat pentru oamenii in viata, cat si pentru cei disparuti fara lumanare.
 
LA MULTI ANI si SANATATE tuturor celor care isi sarbatoresc astazi ziua numelui!

1 COMENTARIU

  1. Vrei sa castigi bani mai multi? Citeste acest anunt!
    Beneficii
    -posibilitatea de a castiga cel putin 100 de euro cu o implicare de 2-3 ore sau 300 de euro full time
    – apartenenta la un grup care ofera recunoastere si sanse egale tuturor membrilor
    -instruire gratuita si de scurta durata-
    -contract legal de comision ce asigura plata castigurilor
    -se lucreaza de acasa
    -program flexibil
    Cerinte
    -Conexiune la internet, PC, abilitati minime de lucru cu documente word, pdf si navigare online
    -Seriozitate, perseverenta si atentie la detalii
    Pentru informatii trimiteti mail cu subiectul INFO la cmalina10@yahoo.com

Comentariile sunt închise.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.